Amazon cumpără primele sale avioane pentru extinderea rețelei aeriene

31

Amazon a cumpărat prima sa flotă de avioane, pe măsură ce își extinde rețeaua de transport aerian.

Cele 11 avioane Boeing 767-300 suplimentare ar „sprijini creșterea bazei de clienți a Amazon”, a spus acesta.

Prima operațiune aeriană a Amazon a fost lansată în 2016, dar avioanele anterioare au fost închiriate.

Experții spun că, cumpărarea propriului avion va permite Amazonului să devină un competitor credibil în domeniul logisticii.

„Este semnificativ faptul că Amazon a achiziționat aeronava, spre deosebire de transportatorii cu aeronave închiriate, întrucât ar trebui să conducă la costuri generale viitoare mai mici, un control mai mare asupra vitezei, fiabilității și calității serviciilor și să-și accelereze obiectivul de consolidare a mărcii ca fiind un autentic jucător în lumea competitivă a transportului aerian de mărfuri “, a declarat Michelle Mooney, reporter la Logistics Manager.

Șeful Amazon, Jeff Bezos – estimat a fi cel mai bogat om din lume – „folosește logistica precum o armă secretă”, a declarat Gonzalo de la Mata, de la consultanța specializată Amazon Molzi.
„În trecut, companiei i s-a părut mai ieftin să se ocupe singură de logistică decât să utilizeze terțe părți, iar din 2015 și-a construit propria rețea logistică globală cu propriile autoutilitare, camioane și avioane.

„Platforma este probabil acum un furnizor mai mare de lanțuri de aprovizionare decât FedEx sau UPS în doar câțiva ani, cu potențialul de a se lansa ca operator independent în SUA – și poate la nivel global.

„Având în vedere datele pe care le deține și înregistrările sale dovedite de a furniza un serviciu centrat pe client la scară largă, Amazon ar fi un concurent extrem de credibil pentru companiile de logistică existente.”

Prețurile aeronavelor au scăzut în ultimul an, pe măsură ce cererea de călătorie a scăzut pe fondul blocării globale variate.

Amazon a anunțat că a cumpărat 11 avioane de pasageri Boeing 767-300 second-hand de la companiile aeriene în dificultate Delta și WestJet.

„Obiectivul nostru este să livrăm în continuare clienților din SUA în modul în care aceștia se așteaptă de la Amazon, iar achiziționarea propriilor noastre aeronave este următorul pas firesc către acest obiectiv”, a declarat Sarah Rhoads, vicepreședinte Amazon Global Air.

“Având o combinație atât de aeronave închiriate, cât și deținute în flota noastră în creștere, ne permite să gestionăm mai bine operațiunile noastre, ceea ce ne ajută la rândul nostru să păstrăm ritmul în îndeplinirea promisiunilor clienților noștri.”

„Amazon Air folosește în prezent aeronava doar pentru a-și transporta propriile volume și încă nu a vândut servicii către terți”, a explicat Damian Brett, editorul Air Cargo News. “În timp ce acest lucru a dus la pierderea veniturilor pentru companiile UPS și FedEx, Amazon nu este încă în concurență directă cu acestea.” Dar dacă Amazon ar începe să ofere servicii de transport aerian de marfă către părți externe, ar putea deveni o amenințare, a adăugat el.

Un raport al Universității DePaul din Chicago a estimat anul trecut că flota Amazon va crește probabil la 200 de avioane până în 2028.

“Într-o perioadă în care multe alte companii aeriene sunt reduse din cauza pandemiei, presiunea Amazon pentru livrarea la domiciliu mai rapidă și mai ieftină avansează pe un plan ambițios”, se arată în raport. „Expansiunea robustă a Amazon Air îl face una dintre cele mai mari povești din industria mărfurilor aeriene din ultimii ani.”

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online