Amenintarile Iranului isi au motivatiile lor istorice

 
Pentru multi, Iranul este tara condusa de un om mic, cu barba, pe nume Ahmadinedjad, care doreste sa construiasca bomba atomica si care ameninta neincetat Israelul si securitatea mondiala. Un documentar realizat de canalul Arte doreste acum sa prezinte Iranul dintr-o alta perspectiva, explicând din punct de vedere istoric cauzele care au dus la evolutiile de azi, scrie revista germana Focus. Iranul din documentarul intitulat „Iran, vointa de a deveni mare putere” este unul mai putin mediatizat.
 
În loc de a ingrosa rândurile occidentalilor care striga alarma in 2009, filmul povesteste mai degraba in cele 90 de minute ale sale 100 de ani de istorie iraniana. Nu o face pentru a relativiza pericolul ci pentru a explica de ce s-au acutizat lucrurile in Iran asa de tare si anume din niste motive pe care multora din politicienii occidentali nu le face placere sa le auda. La inceputul secolului XX, iranienii au pornit la exploatarea petrolului, impreuna cu Marea Britanie, pe atunci mare putere.
 
Petrolul, urma sa se dovedeasca mai apoi, a fost atât binecuvântare cât si blestem pentru Iran. Binecuvântare pentru ca insemna importanta si petrodolari, blestem pentru ca a facut Iranul o tara atât de importanta strategic incât puterile occidentale s-au amestecat continuu in destinul sau. În al doilea razboi mondial, britanicii au invadat tara dinspre sud iar sovieticii dinspre nord, pentru petrol. Ei si-au impartit apoi Iranul.
 
La sfârsitul razboiului, in 1951, Iranul a decis sa nationalizeze câmpurile petroliere, simtindu-se escrocat de prea multa vreme de catre britanici. Dupa o rezistenta acerba, britanicii sunt nevoiti pâna la urma sa paraseasca tara. Dupa plecarea lor, americanii adulmeca sansa de a umple golul lasat si a se ancora in acest Eldorado al petrolului. CIA organizeaza in acest scop o lovitura de stat si il ajuta pe sahinsah sa ajunga la putere, mai târziu acesta intinzând la picioarele americanilor, drept multumire, covorul rosu.
 
În perioada razboiului rece, SUA au inarmat la greu Iranul, pentru a-l folosi ca bastion contra comunismului. Tot americanii sunt aceia care i-au ajutat pe iranieni sa dezvolte primul program nuclear. Aceasta evolutie are un efect fatal asupra populatiei. Sahul este detestat ca un dictator inuman, la fel ca si americanii, care l-au instalat la putere.
 
În disperarea lor, iranienilor nu le mai ramâne ca arma decât islamul. În 1979, ei il rastoarna pe sah iar ayatolahul Khomeini revine in tara, in calitate de conducator religios. SUA se tem ca nu cumva siitii, in fervoarea lor religioasa, sa contamineze intrega regiune si sprijina Irakul in razboiul iraniano-irakian inceput in 1980. Pe atunci, Iranul aparea in comparatie cu Irakul drept o problema mai acuta.
 
Aceasta pre-istorie a unui Iran tratat din nou drept amenintare periculoasa este povestita in documentarul canalului TV Arte in detalii pentru a demonstra ca Iranul anului 2009 este rezultatul actiunilor mioape ale americanilor si britanicilor. Actiunile conduc la reactii. Dat fiind ca Iranul a fost atât de des o minge in mâinile puterilor straine, acesta face totul acum ca istoria sa nu se repete si doreste din acest motiv bomba nucleara.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata