America și teoria scurgerilor din laboratorul Chinei

93

Virușii prosperă în ignoranță.

Refuzul Chinei de a coopera cu investigațiile privind originile Covidului este, prin urmare, dăunător pentru sine. Nu numai că adâncește temerile că China va întârzia să alerteze lumea cu privire la următorul focar de virus nou, ci și alimentează teoriile conspirației conform cărora coronavirusul ar fi fost un complot chinezesc.

La mai mult de trei ani de la izbucnirea Covid, lumea a făcut puține progrese în ceea ce privește pregătirea pentru următoarea pandemie, ceea ce este probabil o chestiune de timp. Faptul că SUA și China sunt prinse într-un război rece face ca o astfel de transparență să pară din ce în ce mai fantezistă. Războaiele reci provin din neîncredere. Sistemele globale de alertă în materie de sănătate sunt construite pe încredere.

Dacă Covid a venit accidental dintr-un laborator din Wuhan sau dintr-o piață de fructe de mare este aproape lipsit de importanță. Săptămâna trecută, Departamentul de Energie al SUA s-a alăturat FBI-ului, spunând că a crezut că virusul s-a scurs dintr-un laborator chinezesc. Niciunul dintre ei nu are o încredere puternică în această explicație, în timp ce CIA este indecisă. Alte organisme guvernamentale americane consideră că este mai probabil ca Covid să provină de la un animal.

S-ar putea să nu ajungem niciodată la fondul problemei. Dar descoperirea originilor lui Covid nu este adevărata preocupare. Oricare ar fi opinia lor în această privință, majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că următoarea pandemie ar putea veni fie din sălbăticie, fie dintr-un laborator. Interesul omenirii este să împiedice acest lucru. Înghețul diplomatic dintre SUA și China face acest lucru foarte dificil.

Tendința crescândă a Americii de a demoniza China

Faptul că China continuă să îi furnizeze materiale – reprezintă o amenințare la adresa sănătății globale.

Nici o parte a spectrului politic american nu s-a acoperit de glorie. La stânga, și în mare parte din mass-media, a existat o tendință de a respinge orice teorie a scurgerilor de laborator ca fiind conspirativă sau chiar rasistă. Acest lucru a fost parțial ca reacție la faptul că președintele de atunci, Donald Trump, a vorbit despre “gripa chineză” și despre “virusul Wuhan”. Faptul că Trump a început pandemia felicitându-l în mod repetat pe Xi Jinping pentru modul în care a gestionat-o face ca acest lucru să fie și mai bizar.

La dreapta, Covidul a fost o armă ideală pentru a expune perfidiile Chinei comuniste. Linia “China a mințit, americanii au murit” a prins rapid și a rămas. Adesea, aceleași figuri care susțineau că Beijingul a mușamalizat originile virusului mortal sau că l-a declanșat ca armă biologică, au insistat că Covidul nu era mai rău decât gripa.

Războinicii culturii sunt rareori supraîncărcați de logică. Furia împotriva lor i-a orbit pe liberali la posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator. Pentru a sublinia: oamenii fără pregătire științifică se ocupă de tipul de certitudine pe care oamenii de știință sunt instruiți să o evite.

Poziția americanilor față de Covid depinde în mare măsură de politica lor. Același lucru este valabil și pentru geopolitică. Merită subliniat faptul că SUA și China nu se aflau încă în război rece când a izbucnit Covid. Puțini observatori ar contesta faptul că acum sunt. Prin urmare, boala poate fi atât un accelerator al unui nou război rece, cât și un produs secundar al acestuia. China merită o mare parte din vină. Oscilațiile nebunești ale politicii Beijingului cu privire la Covid au contribuit la sinofobia din ce în ce mai bipartizană a Americii. Două efecte ies în evidență.

În primul rând, China dă impresia că are ceva de ascuns.

Ea a penalizat pe oricine susține că nu a fost transparentă.

Australia, care a fost prima țară care a cerut o anchetă în 2020, a plătit cel mai mare preț, când Beijingul a impus tarife abrupte pentru o serie de exporturi australiene. Dacă Xi a crezut că uciderea puiului va speria maimuța, eforturile sale s-au întors împotriva lui. Reacția Chinei a făcut ca Australia să devină mai șovăielnică și nu a făcut nimic pentru a descuraja SUA. China a acceptat în cele din urmă o anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății, dar a închis-o după ce oamenii de știință au cerut acces la laboratorul de virusologie din Wuhan.

În al doilea rând, întoarcerile lui Xi cu privire la Covid au afectat reputația Chinei. Ele i-au încurajat pe cei care susțin că politica externă a SUA ar trebui să răspundă la caracterul intern al unui regim, mai degrabă decât la interesele sale naționale. Oricare ar fi greșelile Americii, ar fi greu pentru o democrație să suprime anchetele privind o pandemie, ca să nu mai vorbim de întemnițarea denunțătorilor săi, așa cum a făcut China.

Scopul lui Joe Biden este atât de a coopera, cât și de a concura cu China. Combinarea acestor obiective contrare avea să fie întotdeauna o cale de parcurs dificilă. Acum este alarmant de greu de imaginat. Reticența Beijingului de a juca rolul de cetățean global în ceea ce privește sistemele de avertizare în caz de pandemie – pe lângă schimbările climatice și alte amenințări comune – înseamnă că auzim mult mai puțin de la Washington despre cooperarea cu China și mult mai mult despre confruntarea cu aceasta.

Dacă trecutul este un prolog, următoarea pandemie va veni probabil din China. Aceasta este pur și simplu o funcție a densității populației. Este de înțeles că Beijingul a reacționat defensiv la orice aluzie la faptul că a provocat o boală care a făcut aproape 7 milioane de victime și a costat lumea mii de miliarde de dolari. Dar acest lucru este contraproductiv. Asigurarea faptului că pista științifică se răcește garantează că se va pune accentul pe natura sistemului politic chinez.

Costul Covidiei poate fi măsurat și în daunele aduse psihologiei globale, inclusiv o formă de Covidie lungă diplomatică. Superputerea mondială și marea putere în ascensiune lucrează acum amândouă de acasă și alimentează paranoia una față de cealaltă. Când ne vom uita în urmă la Covid, acesta ar putea fi cel mai mare cost al său.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online