Amnesty International spune că Rusia l-ar putea ucide încet pe Alexei Navalny

Alexei Navalny, oponentul proeminent al președintelui rus Vladimir Putin, este încarcerat în condiții care constituie tortură și ar putea să-l ucidă încet, a declarat miercuri grupul pentru drepturile omului Amnesty International.

Criticul închis de la Kremlin, Alexei Navalny, a avut rezultate negative pentru coronavirus, a declarat miercuri avocatul său Olga Mikhailova, adăugând că a făcut un al doilea test.

Amnesty International a declarat că Navalny, care anul trecut a fost otrăvit, este acum supus privării de somn și nu are acces la un medic în care ar putea avea încredere.

„Rusia, autoritățile ruse, ar putea să-l plaseze într-o situație de moarte lentă și să caute să ascundă ceea ce i se întâmplă”, a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, pentru Reuters, înainte de publicarea raportului anual al grupului.

„În mod clar, autoritățile ruse îi încalcă drepturile. Trebuie să facem mai multe ”, a spus ea. „(Ei) au încercat deja să-l omoare, acum îl rețin și impun condiții de închisoare, ceea ce înseamnă tortură”.
Navalny a intrat într-o grevă a foamei săptămâna trecută, în încercarea de a forța închisoarea care-l ținea în afara Moscovei să-i ofere îngrijiri medicale adecvate pentru ceea ce a spus că este durere acută la spate și picioare.

Kremlinul a refuzat să comenteze sănătatea sa, spunând că este o chestiune a serviciului penitenciar federal. Serviciul penitenciarului a declarat săptămâna trecută că tânărul de 44 de ani primea toate tratamentele necesare.

Navalny a fost închis în februarie pentru doi ani și jumătate, pentru încălcări condiționate, pe care le-a numit motivate politic. Moscova, care a pus la îndoială otrăvirea sa, îl descrie pe Navalny ca un zbucium cu sprijin occidental orientat spre destabilizarea Rusiei.
Callamard a spus că maltratările lui Navalny au avut loc într-un moment în care pandemia COVID-19 a exacerbat inegalitățile și a sporit represiunea sponsorizată de stat, în unele țări.

Anumite guverne au instrumentalizat pandemia împotriva grupurilor minoritare pentru a reprima disidența și drepturile omului, în timp ce în alte țări a existat o aproape normalizare a măsurilor de urgență care restricționează libertățile civile, a adăugat ea.

„COVID a amplificat opresiunea”, a spus Callamard.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata