Angela Merkel îi spune lui Vladimir Putin să retragă trupele în timp ce Kremlinul acuză Ucraina că îi provoacă

Cancelarul german Angela Merkel i-a spus președintelui rus Vladimir Putin să retragă acumularea militară a Kremlinului lângă granița cu Ucraina, în timp ce el l-a acuzat, la rândul său, pe Kiev de „acțiuni provocatoare” în regiunea conflictului.
Ucraina a dat semnalul de alarmă în legătură cu creșterea forțelor rusești în apropierea frontierei sale de est, în timp ce violența a crescut de-a lungul liniei de contact, separându-și trupele de separatiștii susținuți de ruși în regiunea sa Donbass.

„Cancelarul a cerut ca această acumulare să fie desfăcută pentru a descalifica situația”, a declarat guvernul Germaniei într-o citire a unui apel telefonic între Merkel și Putin.

Rusia a declarat că forțele sale nu reprezintă o amenințare și sunt defensive, dar vor rămâne acolo atâta timp cât Moscova va considera potrivit.

Kremlinul a respins o acuzație ucraineană conform căreia acumularea era destinată să distragă atenția de la problemele interne, inclusiv liderul opoziției închis Alexei Navalny, înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu deținuții sau cu oricine”, a declarat Dmitri Peskov pentru Reuters. Rusia trebuie să reacționeze cu prudență atunci când are „o regiune atât de neliniștită precum Ucraina în apropierea frontierelor noastre, cu potențialul de reînnoire a ostilităților”, a adăugat el.

Un înalt oficial al Kremlinului a declarat că Moscova ar putea fi nevoită, în anumite circumstanțe, să-și apere cetățenii în Donbass și că ostilitățile majore ar putea marca începutul sfârșitului Ucrainei ca țară.

Kremlinul a declarat în citirea apelului telefonic cu Merkel că „Vladimir Putin a remarcat acțiuni provocatoare ale Kievului care inflamează în mod deliberat situația de-a lungul liniei de contact”.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a zburat spre estul Donbassului, într-o demonstrație de sprijin, joi, la două zile după ce a cerut NATO să stabilească o cale pentru ca Ucraina să adere la blocul militar, acțiune la care Moscova se opune cu înverșunare.

Rubla a atins un nivel minim de cinci luni miercuri, la o zi după ce Rusia a declarat că a început o inspecție planificată a pregătirii armatei sale în luptă, implicând mii de exerciții.

„Susțin evaluarea conform căreia începutul acțiunii militare – acesta ar fi începutul sfârșitului Ucrainei”, a spus șeful adjunct al administrației prezidențiale a Rusiei.
La o conferință de presă, Kozak a fost întrebat dacă Rusia își va proteja cetățenii din estul Ucrainei.

Referindu-se la răspunsul său la Srebrenica, unde 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși de forțele sârbe bosniace în timpul războiului din 1992-1995 al Bosniei, el a spus: „Totul depinde de amploarea focului. Dacă există, așa cum spune președintele nostru, Srebrenica, se pare că va trebui să intervenim pentru a-i apăra ”.

Ucraina și țările occidentale spun că separatiștii din Donbass au fost înarmați, conduși, finanțați și ajutați de ruși. Moscova a negat amestecul. În timp ce o încetare a focului a oprit războiul la scară largă în 2015, luptele sporadice au continuat.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata