Angela Merkel, posesoarea unui “crypto-mobil”

Chiar daca pâna la Craciun mai este ceva timp, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, se poate deja lauda cu un cadou pe cinste: un telefon mobil “criptat”. Sefa cabinetului de ministri al Germaniei este considerata “campioana neoficiala a politicienilor germani in ceea ce priveste discutiile la telefon”.

Merkel aproape ca nu se desparte de mobil, iar genul sau preferat sunt SMS-urile. Într-o singura zi, Merkel trimite sute de asemenea mesaje, in special prietenelor sale, noteaza cotidianul rus Izvestia.
De la telefonul mobil Angela Merkel isi conduce nu doar guvernul, ci si Partidul Crestin¬Democrat (SPD), al carui lider este. De exemplu, oricând doreste, cancelarul federal poate sa-l sune pe presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, sau pe seful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.

Exceptie face, probabil, doar presedintele SUA, Barack Obama, cu care Merkel comunica doar prin “legatura speciala”, deoarece peste ocean toate convorbirile locatarilor de la Casa Alba sunt “strict secrete” si sunt inregistrate. Pasiunea Angelei Merkel pentru discutiile la telefonul mobil au dat pâna de curând mari dureri de cap si serviciilor secrete ale Germaniei: daca cineva asculta convorbirile cancelarului?

Acum, cu noul cadou de Craciun, aceasta problema a fost partial solutionata. Dna cancelar federal a primit un telefon mobil care are incastrat un “cip special de criptare”. Acest cip costa destul de mult: 2618 euro, precizeaza cotidianul. De fapt, guvernul federal a decis sa achizitioneze de o firma germana, cu sediul la Dusseldorf, nu unul, ci 5250 de asemenea microscheme.
Adica, in viitorul apropiat, Merkel va avea posibilitatea sa discute deschis – fara sa se teama “de urechi straine” – cele mai stringente si mai delicate probleme cu politicieni si inalti functionari de stat, dupa cum si acestia le vor putea discuta intre ei, conchide Izvestia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata