Angelina Jolie vinde pictura lui Winston Churchill pentru un record de 7 milioane de lire sterline

Un tablou al fostului prim-ministru britanic Sir Winston Churchill, deținut de Angelina Jolie, s-a vândut penru 7 milioane de lire sterline la licitație în Londra.

Prețul de vânzare a fost de aproape patru ori mai mare decât estimarea de pre-vânzare și a depășit recordul anterior pentru o pictură Churchill, care era puțin sub 1,8 milioane lire sterline.

Turnul moscheii Koutoubia, pictat în Marrakech în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost vândut unui cumpărător anonim.

Purtătorul de cuvânt al lui Christie a numit-o „cea mai importantă operă a lui Churchill”.

„În afară de distinsa sa proveniență, este singurul peisaj pe care l-a realizat în timpul războiului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Churchill, un artist îndrăgostit, s-a inspirat din orașul marocan și a pictat în ulei Turnul Moscheii Koutoubia în urma Conferinței de la Casablanca din 1943.

El a continuat să-i dea piesa finită colegului său din timpul războiului, președintele american Franklin Roosevelt.
Lucrarea și-a găsit în cele din urmă drumul în mâinile actriței Angelina Jolie când a fost scoasă la vânzare în New Orleans în 2011.

Licitarea frenetică la vânzarea de luni, o mare parte prin telefon, a dus la ajungerea licitației la prețul record de 7 milioane de lire sterline, distrugând așteptările de pre-vânzare de la 1,5 la 2,5 milioane de lire sterline.

Christie a declarat că cifra de vânzare cu comision a depășit 8,2 milioane de lire sterline.

Alte două picturi ale lui Churchill au intrat și ele sub licitație, cele trei lucrări luând împreună 9,43 milioane de lire sterline.
Înainte de a intra în politică, Churchill a fost ofițer al armatei și a început să picteze relativ târziu, la vârsta de 40 de ani.

El a găsit o pasiune pentru lumina translucidă din Marrakech în anii 1930, când majoritatea Marocului era un protectorat francez.

Churchill și-a creat tabloul de pe balconul orașului Villa Taylor, îndrăgit de jet set-ul european din anii 1970, după conferința istorică de la Casablanca, unde aliații au declarat că nu vor accepta nimic mai puțin decât „predarea necondiționată” a Germaniei în război.

Pictura descrie minaretul moscheii din spatele zidurilor orașului vechi, cu munți în spate și minuscule figuri colorate în față.
După ce delegația SUA a părăsit conferința, Churchill a rămas într-o zi suplimentară pentru a-și picta opera. L-a trimis apoi lui Roosevelt de ziua lui.

„Aceasta este diplomația lui Churchill în cea mai personală și intensă modalitate”, a spus Nick Orchard, șeful artei moderne britanice și irlandeze a lui Christie.

„Nu este un cadou obișnuit între lideri. Aceasta este o putere slabă și este vorba despre relația specială.”

Un al doilea peisaj Churchill, Scene in Marrakesh, pictat la prima sa vizită în Maroc în 1935, a fost vândut anterior cu 1,5 milioane de lire sterline.

Fostul partener al lui Jolie, Brad Pitt, este cunoscut ca fiind un colecționar pasionat de artă și, în timpul căsătoriei, cuplul a cumpărat câteva lucrări notabile, inclusiv unele de Banksy și Neo Rauch.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata