Anglia a trecut în regim „part-time”

Un număr record de 7,8 de milioane de britanici sunt forţaţi să lucreze în regim ‘part-time’, mulţi ca urmare a lipsei locurilor de muncă cu normă întreagă, avertizează datele date publicităţii miercuri de Oficiul Naţional de Statistică şi preluate de cotidianul Daily Mail.

Experţii susţin că recesiunea a creat o ‘Mare Britanie part-time’ şi au avertizat că situaţia se va înrăutăţi atunci când guvernul va opera reduceri ale locurilor de muncă din sectorul public.
Aproape unul din opt angajaţi la stat îşi va pierde locul de muncă, într-un context în care coaliţia aflată la guvernare luptă pentru a ţine sub control criza financiară.
În prezent, aproximativ 7,8 milioane de britanici lucrează în regim ‘part-time’, fiind vorba de cea mai mare cifră din momentul în care datele de acest fel au început să fie colectate, în urmă cu 25 de ani.

Deşi mulţi dintre aceştia sunt de obicei părinţi cu copii mici sau persoane care se apropie sau au trecut de vârsta pensionării, din ce în ce mai mulţi susţin că au fost ‘forţaţi’ să lucreze part-time. Întrebaţi care a fost motivul, un număr record de 1 milion de persoane a declarat că nu au putut găsi de lucru cu normă întreagă.
Potrivit „Chartered Institute of Personnel and Development”, britanicul tipic care şi-a pierdut locul de muncă în timpul recesiunii şi a găsit altul nou a trebuit să accepte o reducere salarială în medie de 30%.

Angajatul full-time câştigă în medie 25.412 de lire anual, spre deosebire de cele doar 7.950 de lire câştigate de un lucrător part-time, susţine ONS. În general, cifrele arată că şomajul este în creştere, cu alţi 23.000 de britanici care şi-au pierdut locul de muncă şi nu au reuşit să îşi găsească altul în perioada februarie şi aprilie, avută în calcul de ONS.

În Marea Britanie există în prezent 2,47 milioane de şomeri, iar economiştii avertizează că numărul acestora va continua să crească, urmând ca alţi 500.000 să li se alăture în următorii doi ani.
De asemenea, economiştii avertizează că redresarea economică este atât de slabă încât sectorul privat nu va putea garanta angajarea tuturor celor disponibilizaţi din sectorul public.

Există o criză în special în rândul şomerilor pe termen lung, în condiţile în care numărul celor care au fost şomeri peste 1 an s-a dublat aproape în 2 ani, ajungând la 772.000, cea mai mare cifră din 1997. De asemenea, există peste cinci doritori pentru fiecare post vacant, iar situaţia este chiar mai gravă în unele părţi ale ţării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata