Anglia nu se va întoarce la măsurile de austeritate dure din anii ’80

Marea Britanie nu se va întoarce la măsurile de austeritate dure aplicate de Margaret Thatcher în anii ’80, a declarat vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg într¬un interviu acordat publicaţiei britanice The Observer.

Clegg a promis în schimb să se inspire din exemplele oferite de Suedia, Canada şi SUA pentru a opera reduceri ‘progresive’. ‘Este important ca oamenii să înţeleagă că această reducere a cheltuielilor nu înseamnă o repetare a celor din anii ’80. Vom face aceste reduceri diferiť, a declarat Clegg, riscând să atragă nemulţumirea parlamentarelor dreptei conservatore, dintre care mulţi îl admiră pe fostul lor lider.

Clegg a argumentat însă ce cele mai mari programe de reduceri bugetare din lume din ultimii zeci de ani au fost duse la îndeplinire de ‘guverne de centru-stânga’, printre care „social-democraţii suedezi, administraţia Clinton în SUA şi liberalii canadieni’.
De asemenea, vicepremierul britanic a promis că, atâta vreme cât partidul său va face parte din coaliţia aflată la guvernare în Marea Britanie, zonele sărace vor fi protejate, inclusiv zona pe care o reprezintă din sudul comitatului Yorkshire.

Criticii l-au atacat pe Clegg pentru faptul de a-şi fi schimbat opinia în privinţa deficitului. Înainte de alegeri, partidul său avertizase că o reducere imediată cu 6 miliarde de lire a cheltuielilor riscă să arunce Marea Britanie într-un al doilea val de recesiune. În prezent însă, Clegg susţine că problemele Greciei şi guvernatorul Băncii Angliei l-au convins că este necesară o reducere imediată a deficitului bugetar.

Cele 6 miliarde de lire, explică el, reprezentau doar o mică parte din deficit, care ofereau un ‘spaţiu de manevră’ şi un ‘semnaľ necesar pentru piaţă că guvernul doreşte să acţioneze.
Potrivit The Observer, Clegg va face un turneu al capitalelor europene pentru a sublinia că guvernul de la Londra doreşte să conducă dezbaterea în Europa. De asemenea, se aşteaptă ca vicepremierul să facă un anunţ în zilele sau săptămânile următoare cu privire la programarea unui referendum asupra unui nou sistem de vot.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata