Anglia rămâne cea mai atractivă ţară europeană pentru investiţiile străine

Marea Britanie îşi menţine poziţia de cea mai atractivă ţară europeană pentru investiţiile străine, cu 678 de proiecte de investiţii străine în 2009, relatează cotidianul britanic The Guardian, citând ultimul raport privind atractivitatea statelor europene pentru investiţiile străine realizat de compania de consultanţă financiară şi audit Ernst & Young.

Puternicele legături la nivelul corporaţiilor cu SUA şi reputaţia Londrei de ‘hub’ al serviciilor financiare au ajutat Marea Britanie să îşi menţină poziţia în topul atractivităţii europene pentru investiţiile străine în anul 2009, potrivit raportului publicat la 1 iunie de compania menţionată.
Raportul Ernst & Young sugerează că banii străini investiţi în Europa anul trecut au pătruns pe continent într-un ritm mai lent, în condiţiile în care regiunea a suferit cea mai profundă recesiune din ultimii zeci de ani.

Pe ansamblu, ţările europene şi-au asigurat 3.303 de contracte de investiţii în 2009, în scădere cu 11% de la 3.718, în 2008. Marea Britanie este urmată în acest top al atractivităţii pentru investiţiile străine de Franţa şi de Germania. Londra a atras 678 de proiecte de investiţii în 2009 cu doar 1% mai puţine decât în 2008. Aceste proiecte au dus la crearea a 20.017 de locuri de muncă.

Cel mai mare investitor în Marea Britanie au fost SUA, cu 243 de proiecte, urmate de Franţa, Germania şi India. Au existat însă avertismente că politicienii şi companiile vor trebui pe viitor să depună mai multe eforturi pentru a-şi asigura investiţii de pe pieţele emergente în creştere rapidă.
Pe de altă parte, Scott Halliday, managing partner la Ernst & Young Marea Britanie şi Irlanda a avertizat că Londra trebuie să suţină şi sectoarele mai noi cum ar fi tehnologia verde şi schimbarea surselor de investiţii.

Anul trecut, investiţiile din SUA, care continuă să reprezinte doar un sfert din toate proiectele în Europa, au înregistrat un declin de 16%, în timp ce investiţiile Chinei în Europa au cunoscut o creştere de aproape 30%.
În interiorul Marii Britanii, Londra şi-a menţinut poziţia de cel mai atractiv oraş pentru investiţiile străine din Europa pentru cel de-al optulea an consecutiv. Capitala a reuşit să îşi asigure 263 de proiecte, cu 2 mai mult decât în 2008, cu mult mai multe decât Parisul, care cu 99 de proiecte, s-a clasat pe locul al doilea.

Cei mai importanţi perdanţi ai raportului în 2009 au reflectat recentele temeri ale pieţelor privind perspectivele unor ţări legate de datoria suverană şi creşterea economică, Spania şi Islanda înregistrând ambele scăderi la numărul de proiecte finanţate de investitorii străini.
Cu toate acestea, impactul cel mai dramatic al recesiunii a fost resimţit în ţări precum Polonia, Ungaria, România şi Republica Cehă, unde numărul proiectelor a scăzut per ansamblu cu 40%, în condiţiile în care investitorii au căutat stabilitatea economiilor occidentale mai mari’, susţine raportul Ernst&Young.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata