Anglia, un paradis sigur pentru suspecţii de crime de război şi tortură

Peste 50 de persoane suspectate de crime de război, crime în masă şi tortură trăiesc libere în Marea Britanie, făcând din această ţară unul dintre cele mai prietenoase state pentru astfel de infractori din lume, notează cotidianul britanic The Independent, citând rezultatele cercetării unui grup pentru protecţia drepturilor omului.

Printre suspecţii de crime de război figurează foşti oficiali importanţi ai regimului lui Saddam Hussein, un fost oficial al regimului lui Robert Mugabe din Zimbabwe şi un şef al poliţiei congoleze care a recunoscut că a comis o crimă în cursul unui interviu în mass-media.
Chiar dacă Ministerul britanic de Interne a înmânat o listă cu numele a 51 de suspecţi Poliţiei Metropolitane, nici măcar un singur caz nu a ajuns să fie judecat în tribunalele britanice.

Altor 500 de astfel de suspecţi descoperiţi în ultimii 5 ani li s-a refuzat rezidenţa sau statutul de imigrant sau de refugiat în Marea Britanie, deoarece guvernul de la Londra se teme de implicarea lor în crime de război.
Noile date, obţinute de organizaţia Aegis Trust, un grup care militează împotriva genocidurilor, dezvăluie imaginea unei Marii Britanii aleasă de suspecţii căutaţi pentru crime de război şi sugerează că, în pofida legislaţiei privind crimina lii de război care trăiesc în Marea Britanie, s-au luat puţine măsură pentru a-i aduce pe aceştia în faţa justiţiei.

Unitatea specializată în crime de război din cadrul Poliţiei Metropolitane a fost desfiinţată în 1999, după închiderea cazurilor care vizau judecarea a câtorva presupuşi nazişti care trăiau în Marea Britanie. Pe de altă parte, genocidurile şi crimele de război comise în fosta Iugoslavie, Rwanda, Republica Democrată Congo, Somalia şi Darfur au reaprins temerile că este posibil ca unii criminali de război să fi scăpat judecăţii fugind în Marea Britanie.

Potrivit The Independent, deşi au existat cazuri recente de suspecţi de crime de război arestaţi în Marea Britanie, aceste arestări aveau loc doar ca urmare a audierilor de extrădare ce interveneau după emiterea de către alte ţări de mandate de arestare, suspecţii urmând să fie condamnaţi în afara teritoriului Marii Britanii.
Guvernul a implementat în urmă cu nouă ani o legislaţie nouă privind crimele de război, care oferea tribunalelor puterea de a judeca suspecţii acuzaţi de comiterea de crime de război în alte ţări, însă până în prezent doar un soldat britanic a fost condamnat sub auspiciile respectivei legislaţii.

În 2004, doar trei cazuri de crime de război au fost înainte Scotland Yardului pentru investigaţii suplimentare de către UK Border Agency (UKBA) dintr-un total de 47 de cazuri. Până anul trecut, numărul de suspecţi deferiţi poliţiei a crescut la 18 dintr-un total de 143 de cazuri. Până la sfârşitul lunii februarie, UKBA a trimis mai departe alte opt cazuri.

Printre cele mai controversate cazuri sunt cele ale patru ruandezi – Vincent Bajinya, Celestin Ugirashebuja, Charles Munyaneza şi Emmanuel Nteziryayo – arestaţi în 2006 în casele lor din Marea Britanie, fiind suspectaţi de a fi jucat roluri-cheie în genocidul etnicilor tutsi şi al etnicilor hutu moderaţi, în 1994. Toţi au negat acuzaţiile. În ceea ce îl priveşte pe Ugirashebuja, acesta a fost reţinut după ce cotidianul The Independent i-a dat de urmă în Walton-on-the-Naze, comitatul Essex, acolo unde acesta trăia din 2000 şi lucra ca angajat al serviciilor sociale.

O decizie luată de fostul ministru de interne Jacqui Smith, care le permitea celor patru să fie extrădaţi, a fost anulată de o decizie a Curţii Supreme din aprilie care susţinea că există un risc real ca celor patru să li se refuze judecata dacă s-ar fi întors în Rwanda.
Decizia a atras însă numeroase apeluri la o reformă urgentă după ce criticii au susţinut că aceasta confirmă statutul Marii Britanii ca paradis sigur pentru astfel de infractori, în condiţiile în care suspecţii nu puteau fi nici trimişi acasă, nici judecaţi în Marea Britanie pentru orice infracţiune de dinainte de 2001.

Un alt caz este cel al lui Mile Bosnic, cerut de Croaţia pentru a fi judecat pentru crime în masă, tortură şi închiderea unor croaţi în timpul conflictului din Balcani, atunci când acesta era unui dintre liderii Partidului Democrat Sârb. Bosnic a fost arestat luna trecută la casa sa din Glochester, după o cerere formulată de Croaţia pentru extrădarea sa.
Un alt suspect de crime de război, fostul lider bosniac Ejup Ganic, membru al preşedinţiei tripartite de la Sarajevo în timpul războiului din 1992-1995 şi acuzat de a fi jucat un rol în uciderea, în 1992, a unor soldaţi iugoslavi în Bosnia, a fost arestat luna trecută pe aeroportul Heathrow pe baza unui mandat pentru crime de război din partea Serbiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata