Arabia Saudită a înregistrat în 2015 un deficit record de 98 de miliarde de dolari

Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, a înregistrat în 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, din cauza prăbușirii prețului la petrol, a anunțat, luni, Ministerul saudit de Finanțe, informează AFP.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 și, în prezent, se situează la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.

Oficialii Ministerului saudit de Finanțe au precizat, într-o conferință de presă, că veniturile din acest an au fost de 608 miliarde de riali (162 miliarde de dolari), mult sub ținta de 715 miliarde de riali preconizată la începutul anului și sub veniturile din 2014, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 975 de miliarde de riali (260 de miliarde de dolari), cu mult peste cifra de 860 de miliarde de dolari planificată inițial, pe fondul unor bonusuri acordate funcționarilor publici.

Chiar dacă deficitul din 2015 a atins un nivel fără precedent în istoria Arabiei Saudite, este vorba de o cifră mai mică decât se așteptau atât Fondul Monetar Internațional, care prognoza un deficit bugetar de aproximativ 130 de miliarde de dolari, cât și alte organisme internaționale, care evocau un deficit de peste 100 de miliarde de dolari.

Tot luni, autoritățile de la Riad au dat publicității și bugetul pentru anul 2016, care prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari, rezultat în urma unor venituri de 513 miliarde de riali (137 miliarde de dolari) și a unor cheltuieli de 840 de miliarde de riali.

Vânzărilor de petrol asigură 90% din veniturile Arabiei Saudite, țară care este cel mai mare exportator mondial de țiței, cu o producție de aproximativ 10,4 milioane barili pe zi. Analiștii estimează că autoritățile de la Riad poartă o parte din vină pentru scăderea prețului la petrol, din cauza hotărârii de a-și apăra cota de piață și de a nu reduce producția, în pofida diminuării prețurilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata