Arabia Saudită: Festival de film într-o ţară fără cinematografe

În Arabia Saudită nu există cinematografe și totuși în această țară se organizează a doua ediție a unui festival de film, care debutează vineri, 20 februarie, la Dammam (estul regatului), transmite joi AFP.

Pentru câștigarea trofeelor la categoriile film artistic, documentar și producții studențești s-au înscris peste 60 de pelicule, printre care și scurtmetraje. La ceremonia de închidere au fost invitate celebrități din lumea televiziunii și cinematografiei din mai multe țări arabe, a declarat pentru AFP directorul festivalului, Ahmed al-Mulla.

În Arabia Saudită se aplică o versiune austeră a Islamului, care interzice cinematografele și consumul de alcool, însă Ahmed al-Mulla a reușit să organizeze acest festival, aflat la a doua ediție în șapte ani, susținând că filmele scot în evidență ‘dragostea de viață’.

În timp ce conservatorii pot obiecta că filmul riscă ‘să corupă spiritul’, cineaști ca regizorul saudit Abdallah al-Eyaf văd în el un mijloc de a crea o imagine pozitivă a regatului. ‘Cred că avem în Arabia Saudită o cultură frumoasă pe care o putem arăta lumii’, a spus Eyaf, care prezidează juriul festivalului.

Majoritatea participanților au mai puțin de 25 de ani, spune al-Mulla, adăugând că rolul festivalului este să îi ajute pe tineri să își dezvolte capacitățile într-o țară fără industrie cinematografică.

Alături de proiecțiile de filme vor fi organizate ateliere de scriere de scenarii, muzică și regie și vor avea loc intervenții ale unor profesioniști din regiune. Printre invitați se numără Haifaa al-Mansour, prima regizoare saudită, însă, cum ea locuiește în afara Arabiei Saudite, participarea ei nu a fost confirmată. Lansat în 2013, filmul său ‘Wadja’ a fost primul lungmetraj saudit propus la nominalizările la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, însă nu a fost reținut. Filmul prezintă viața unei tinere rebele care visează să aibă bicicletă, într-o țară în care amestecul sexelor este interzis, iar drepturile femeilor, limitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata