Armele nucleare vor prolifera, dar există un plan pentru a scăpa de ele

‘Peaceniks’ (promotori ai păcii) nu este primul cuvânt care îţi vine în minte atunci când contempli şirul de foşti preşedinţi, premieri, miniştri de externe, generali şi ambasadori care au umplut recent unul dintre marile hoteluri pariziene, pentru a propune cel mai ambiţios scop pe care şi l-ar putea imagina un astfel de promotor al păcii: eliminarea totală, pe plan mondial, a tuturor armelor nucleare până în 2030 sau iniţiativa ‘Global Zero’, notează politologul britanic Timothy Garton Ash, în paginile cotidianului britanic The Guardian.

Cu toate acestea, şeful diplomaţiei franceze a declarat recent auditoriului că intimidarea nucleară a servit foarte bine ţării sale, ca şi Statelor Unite, timp de jumătate de secol, apoi le-a urat celor prezenţi la iniţiativă ‘o şedere frumoasă în Paris’. În principiu, Rusia s-a alăturat SUA în susţinerea iniţiativei de a reduce şi mai mult arsenalele lor nucleare supradimensionate.

Însă dacă Senatul SUA va cere introducere unei arme nucleare modernizate ca preţ pentru ratificarea unui nou acord START cu Rusia, vor exista deja voci furioase la Moscova care vor întreba ce s-a întâmplat. Cu cât arsenalele nucleare vor deveni mai mici, cu atât va părea că contează mai mult superioritatea SUA în zona armamentului convenţional. Şi chiar dacă întâlnirea de la Paris a fost una cosmopolită, cele mai importante voci au fost cele americane. Ruşii suspicioşi şi chinezii vor spune că există cu siguranţă un motiv pentru aceasta.

Potrivit lui Garton Ash, o dezarmare nucleară eficientă ar cere verificări intruzive, pe care majoritatea puterilor conştiente de suveranitatea lor vor fi extrem de reticente în a le aproba.
Un extrem de impresionant raport al unei comisii internaţionale pentru neproliferare şi dezarmare nucleară, condus de către fostul ministru de externe australian, Gareth Evans, şi de fostul premier japonez, Yoriko Kawaguchi, conţinea o mică diagramă în care arăta care ar fi impactul unei bombe de mărimea celei de la Hiroshima în spatele unei camionete în Trafalgar Square: morţi 115.000, răniţi 149.000.

Spre deosebire de inţiativa ‘Global Zero’, raportul Evans-Kawaguchi nu stabileşte un termen limită pentru dezarmarea totală, mulţumindu-se să identifice un ‘punct de minimalizare’ în care să nu existe mai mult de 2.000 de focoase nucleare până în 2025.
Această soluţie prezintă avantajul de a nu promova dezbateri ipotetice premature despre acorduri complexe şi nemaîntâlnite, a căror apariţie este prevăzută la peste 10 ani distanţă, dar are dezavantajul de a nu le da cetăţenilor o ţintă clară spre care să se mobilizeze.

Până la urmă, guvernele sunt cele care vor întreprinde măsuri, însă o vor face doar la presiunea maselor. Aşa cum remarcă Garton Ash, nu ceea ce se întâmplă după 2025 este cel mai important pentru dezbaterea de acum. Marea problemă este ce se întâmplă în 2010. În luna mai este programată o conferinţă majoră destinată revizuirii Tratatului de Neproliferare Nucleară. Articolul 6 obligă statele semnatare la o reducere şi eventuală eliminare a arsenalului lor nuclear.

Aceasta a fost menită să fie întotdeauna cealaltă faţă a monedei neproliferării. Vor deveni într-un final statele semnatare serioase în această privinţă? Vor fi capabile să convingă statele nesemnatare înarmate nuclear cum ar fi India, Pakistan şi Israel? Ceea ce contează este direcţia. Pentru a te decide spre ce te îndrepţi, ajută de obicei să identifici o destinaţie finală.

Pe moment, lumea se îndreaptă însă în direcţia opusă dezarmării nucleare. Suntem aproape de un punct culminant al înarmării nucleare. Aşa cum remarca expertul pe probleme strategice, François Heisbourg, într-un interviu pentru Le Monde, ‘dacă regimul neproliferării nu este consolidat, riscăm să ne întoarcem la dinamica anilor ’50, când fiecare ţară care îşi dorea bomba o putea avea, doar că acum este cu mult mai uşor de obţinut’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata