ASEAN convocă summitul asupra crizei din Myanmar, în timp ce UE impune sancțiuni

Țările din sud-estul Asiei vor discuta criza din Myanmar la un summit de la Jakarta sâmbătă, a declarat marți secretariatul blocului ASEAN, dar premierul thailandez a declarat că mai mulți vor fi reprezentați doar de miniștrii lor de externe.

Premierul Prayuth Chan-ocha a spus că nu va participa și că Thailanda va fi reprezentată de vicepremierul Don Pramudwinai, care este și ministru de externe.

„Unele alte țări își vor trimite și miniștrii de externe”, a declarat reporterilor Prayuth, un fost șef al armatei care a condus o lovitură de stat în Thailanda în 2014, după o ședință săptămânală a cabinetului.

Un oficial al guvernului thailandez a declarat sâmbătă că șeful juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, va merge la Jakarta, deși guvernul din Myanmar nu a comentat. Cu toate acestea, acest lucru este văzut ca puțin probabil – în perioadele anterioare de guvernare militară, Myanmar a fost de obicei reprezentată la reuniunile regionale de către un prim-ministru sau un ministru de externe.
Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), formată din 10 membri, a încercat să găsească o modalitate de a-i ghida pe colegii Myanmar să iasă din turbulențele sângeroase în care au coborât după ce armata a răsturnat un guvern ales, condus de laureatul Nobel Aung San Suu Kyi, pe 1 februarie.

Dar au existat puncte de vedere divergente în rândul membrilor ASEAN cu privire la modul de a răspunde la utilizarea forței letale de către armată împotriva civililor, iar politicile grupului de consens și non-interferență în afacerile celorlalți și-au limitat capacitatea de a acționa.

Indonezia, Malaezia, Filipine și Singapore au încercat să accelereze presiunea asupra juntei. Thailanda, vecina Myanmarului, a declarat că este „extrem de îngrijorată” de escaladarea vărsării de sânge, dar legăturile militare strânse și temerile pentru o inundație de refugiați înseamnă că este puțin probabil să meargă mai departe.
Brunei, actualul președinte al blocului, a declarat după o întâlnire a miniștrilor de externe ai grupului în martie că ASEAN și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Myanmar și a solicitat „tuturor părților să se abțină de la instigarea unor violențe suplimentare”.
Romeo Jr. Abad Arca, director adjunct al diviziei de relații comunitare a Secretariatului ASEAN, a declarat că summit-ul de sâmbătă va avea loc la sediul său din Jakarta, în conformitate cu protocoale stricte de sănătate și securitate din cauza pandemiei, confirmând o consultare anterioară.

Potrivit grupului activist al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP), 738 de persoane au fost ucise de forțele de securitate din Myanmar, de la lovitura de stat.

Armata Myanmar a arătat o disponibilitate redusă de a se angaja cu vecinii săi și nu are niciun semn că ar dori să vorbească cu membrii guvernului pe care l-a demis, acuzându-i pe unii dintre ei de trădare, care se pedepsește cu moartea.

Politicienii pro-democrație, inclusiv deputații demiși din partidul lui Suu Kyi, au anunțat vineri formarea unui guvern de unitate națională (NUG).

Acesta include Suu Kyi, aflat în detenție de la lovitura de stat, precum și liderii protestelor pro-democrație și ale minorităților etnice.

NUG spune că este autoritatea legitimă și a solicitat recunoașterea internațională și o invitație la reuniunea ASEAN în locul liderului juntei.

Fostul șef al ONU, Ban Ki-moon, și-a îndemnat succesorul să se angajeze direct cu armata din Myanmar pentru a preveni creșterea violenței și a declarat că țările din Asia de Sud-Est nu ar trebui să respingă frământările ca pe o problemă internă pentru Myanmar.

Trimisul special al secretarului general al ONU Antonio Guterres în Myanmar, Christine Schraner Burgener, a comunicat cu armata de la lovitura de stat, însă junta nu i-a permis vizita.

În cel mai ferm răspuns de până acum, Uniunea Europeană a declarat luni că nouă membri ai Consiliului de administrație de stat al juntei, format a doua zi după lovitură de stat, au fost vizați cu interdicții de călătorie și înghețarea activelor. Ministrul informațiilor U Chit Naing a fost, de asemenea, sancționat.

Decizia urmează măsurilor similare ale Statelor Unite. Min Aung Hlaing și Myint Swe, care ocupă funcția de președinte de la lovitura de stat, au fost înscrise pe lista neagră de UE luna trecută.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata