Atac sinucigaş lângă principala moschee din Medina, în Arabia Saudită

O explozie puternică a avut loc luni, 4 iulie, în apropiere de Moscheea Profetului din Medina, în vestul Arabiei Saudite, a anunţat postul de televiziune Al-Arabiya, citat de agenţia de presă Reuters şi AFP.

Potrivit Al-Arabiya, un terorist sinucigaş şi-a detonat încărcătura cu explozivi lângă punctul de trecere spre Moscheea Profetului în Medina, Arabia Saudită, al doilea loc sfânt al islamului după Moscheea din Mecca.

Imagini difuzate pe reţelele de socializare arată flăcări şi un nor de fum dens lângă moschee.

Patru agenţi de securitate au fost ucişi.

„Forţele de securitate au suspectat un bărbat care se îndrepta spre Al-Masjid al-Nabawi (Moscheea Profetului), în timp ce traversa locul de parcare pentru vizitatori. În timp ce au încercat să-l aresteze, el şi-a activat centura explozivă, provocându-i moartea. Patru agenţi de securitate au fost ucişi… şi alţi cinci răniţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Această ultimă explozie a avut loc după altele produse de asemenea luni la Qatif şi Jeddah în Arabia Saudită, în ultima zi a lunii sfinte a musulmanilor, Ramadanul, şi la începutul festivalului Eid al-Fitra.

Cu puţin timp înainte, două explozii au zguduit oraşul Qatif din estul Arabiei Saudite, unde locuiesc numeroşi şiiţi, aminteşte Reuters.

Potrivit unui martor ocular, o explozie a distrus o parcare de maşini lângă o moschee, fiind urmată de o altă explozie cu puţin timp înainte de ora locală 19.00. Se presupune că fragmentele de trup uman descoperite la locul exploziei aparţin atacatorului sinucigaş.

Oraşul Qatif este situat în provincia ash-Sharqiyyah (însemnând Provincia Estică) a Arabiei Saudite.

Atacurile, care au ucis cel puţin patru agenţi de securitate, nu au fost revendicate imediat, dar modul în care au fost comise aminteşte de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a revendicat mai multe atentate sinucigaşe mortale în Arabia Saudită de peste un an.

Printre altele, luni dimineaţă forţele de securitate saudite au anunţat că au reuşit să preîntâmpine noaptea un atac terorist în apropierea consulatului general al SUA din Jeddah. Un bărbat ce avea asupra sa o încărcătură explozivă intenţiona să se apropie cât mai mult de consulat, însă a fost observat la timp de pază. După ce forţele de securitate l-au înconjurat, el a reuşit să activeze încărcătura cu explozivi.

De asemenea, luni dimineaţa a devenit cunoscut că forţele de securitate ale Arabiei Saudite au reuşit să preîntâmpine noaptea un atac terorist în apropiere de consulatul general al SUA în Jeddah. Un bărbat ce avea asupra sa o încărcătură explozibilă intenţiona să se apropie cât mai mult de consulat, însă a fost observat la timp de pază. După ce forţele de securitate l-au înconjurat, el a reuşit să activeze încărcătura cu explozivi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: AP

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata