Atacurile teroriste de la Moscova: nu va exista nici un răspuns

Drept răspuns la atacurile teroriste din 2001, SUA au declanşat două războaie şi au reformat atât de temeinic sistemul naţional de securitate, încât pe teritoriul american nu au mai avut loc alte atentate.

În urma exploziilor din 11 martie 2004, Spania şi-a retras trupele din Irak şi noi atacuri teroriste nu au mai existat nici pe teritoriul spaniol. Unii au adoptat politica ofensivei, alţii – dimpotrivă, cea defensivă. În ambele cazuri, însă, s-a acţionat, s-a dat un răspuns politic la provocările teroriste. Ce răspuns ar putea da astăzi puterea rusă?, se întreabă cotidianul moscovit Gazeta.

Războiul din Caucazul de Nord a fost, este şi va fi. Acesta este un dat al Rusiei, la fel ca poziţionarea geografică sau clima, de exemplu. Orice alternativă politică, între care şi cea privind independenţa Caucauzaului de Nord, este considerată un act de trădare şi nu este luată în calcul nici de puterea de la Moscova, nici de mase.
De aceea, singura variantă de curs federal rămâne (pe lângă represalii, şi acestea veşnice) investirea de noi şi noi fonduri în aceste regiuni, pentru a ‘dezvolta economia locală’ şi a câştiga în acest fel loialitatea populaţiei din regiune. Însă, nu se ştie din ce motiv, aceste investiţii nu au avut până acum niciun rezultat.

De altfel, cei care s-au săturat să audă despre şomajul alarmant din Caucazul de Nord, şomaj care ar alimenta terorismul, pot beneficia şi de o altă explicaţie: ‘uneltirea forţelor străine’. Şi acest lucru pare la fel de evident pentru liderii ruşi, de la respectabilul Serghei Lavrov, care ‘nu exclude nimic’, până la preşedintele Inguşetiei, care a descoperit că atacurile teroriste de la Moscova sunt ‘raportul (teroriştilor) în faţa sponsorilor străini’.

Pe lângă caracterul său permanent, această explicaţie mai are o particularitate: inamicul străin nu este numit niciodată direct, subliniază Gazeta. Publicul larg nu are decât să ghicească dacă este vorba despre islamişti internaţionali, despre americani sau despre o alianţă a acestora. Dar, dacă duşmanul este atât de puternic, încât ţi-e frică şi să-l numeşti, atunci despre ce luptă cu el mai poate fi vorba? Potrivit ziarului rus, scopul acestei versiuni este acela de a face de fapt imposibilă orice replică la nivel extern.

În ceea ce priveşte replica pe plan intern, acesta a fost deja dată, în urmă cu 6 ani, după tragedia de la Beslan, când au fost anulate alegerile directe ale liderilor regionali. După fiecare atac terorist, şuruburile era strânse atât de tare, încât astăzi ele nu mai pot fi relaxate prea uşor.
În aceste condiţii, mai rămân proiecte ridicole precum pedeapsa cu moartea. Însă, câţi organizatori de atentate au fost prinşi şi se află acum în mâinile justiţiei ruse?, întreagă cotidianul.

Este clar că departamentele de apărare a ordinii publice, precum şi înalţii funcţionari şi chiar corporaţiile de stat încearcă acum să facă măcar ceva pentru a contracara atacurile teroriste sau cel puţin să aibă o contribuţie ritualică la această contracarare, însă doar în cadrul pe care îl rezervă sistemul din Rusia. Acest cadru, însă, este unul extrem de îngust, subliniază Gazeta.

În cei peste zece ani de existenţă, acest sistem a tăiat din rădăcină viaţa civilă, a făcut de ruşine însăşi noţiunea de politică, a ridiculizat cuvântul ‘reformă’ şi a făcut ca societatea să devină neputincioasă şi neajutorată în faţa oricăror încercări. Acest sistem nu mai are idei noi, el şi-a epuizat întreaga gamă de reacţii şi este capabil astăzi doar să reia nişte gesturi ritualice.
De aceea, nu are rost să aşteptăm de la puterea rusă o replică la provocările teroriste sau de orice alt gen. Un răspuns nu va exista. Societatea rusă nu are decât să suporte un nou val de atacuri teroriste ca pe o calamitate a naturii. Sau să iasă din acest sistem, conchide, pe un ton pesimist, ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata