Au început pregătirile pentru lansarea navetei Discovery

NASA a iniţiat încă de luni pregătirile pentru lansarea navetei Discovery, prevăzută pentru data de 5 aprilie 2010, imediat după ce naveta Endeavour şi-a încheiat cu succes misiunea pe Staţia Spaţială Internaţională, informează Space.com.

Naveta Discovery a fost mutată din hangarul în care era ţinută, în zona de asamblare, Vehicle Assembly Building, de la Centrul Spaţial Kennedy, unde vehiculul spaţial de 100 de tone este ridicat în poziţia verticală şi ataşat de rezervorul principal extern de combustibil şi de cele două rachete portante.

NASA pregăteşte naveta Discovery pentru lansarea în misiunea STS-131 către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a transporta noi echipamente ştiinţifice şi piese de rezervă. Lansarea a fost anunţată pentru ora 10:27 GMT, la 5 aprilie, în cazul în care condiţiile meteorologice vor fi favorabile. Naveta Discovery a fost transportată până la zona de asamblare verticală luni, la aproape 12 ore după aterizarea navetei Endeavour care a încheiat cu succes misiunea STS-130.

Echipajul navetei Discovery este compus din şase astronauţi, sub conducerea veteranului Alan Poindexter. Misiunea va dura 13 zile şi va include 3 ieşiri autonome în spaţiu. NASA a intenţionat iniţial să lanseze naveta Discovery la data de 18 martie, însă temperaturile neobişnuit de scăzute din Florida, din această perioadă, au întârziat scoaterea navetei din hangar şi ataşarea rezervorului principal extern.

În afară de această misiune a navetei Discovery, NASA va mai efectua trei lansări până în toamna acestui an, când este prevăzută retragerea din uz a actualei flotile spaţiale americane. Începând cu această toamnă, sarcina schimbării echipajului şi aprovizionării staţiei orbitale revine exclusiv capsulelor ruse Soiuz, până când NASA va putea să-şi lanseze din nou propriile vehicule spaţiale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata