Au început testele pentru livrările de gaze din Europa în Ucraina

Ucraina a început să facă teste pentru a putea importa gaze naturale în sistem revers din Slovacia, a declarat sâmbătă directorul companiei energetice ucrainene Naftogaz, măsură făcând parte din strategia Kievului de a-și crește independența energetică față de Rusia, transmite Reuters.

Anul trecut Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina însă în data de 16 iunie anul curent grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părții ucrainene.

‘În jurul orei 10 am Central European Time (08.00 GMT) au început testele pentru livrarea de gaze naturale în sistem revers din Slovacia în Ucraina via conducta Vojany-Uzhorod’ a declarat directorul Naftogaz, Andriy Kobolev. Potrivit acestuia conducta Vojany-Uzhorod ar putea asigura până la 40% din importurile de gaze naturale ale Ucrainei.

La rândul său compania Ukrtransgaz, operatorul rețelei de gazoducte din Ucraina, a informat că în cursul testelor va fi importantă din Slovacia o cantitate de gaze naturale de aproximativ două milioane metri cubi pe zi. După finalizarea testelor, conducta Vojany-Uzhorod ar urma să înceapă să funcționeze în mod comercial din luna septembrie a acestui an pentru ca în luna martie a anului viitor conducta să ajungă la o capacitate maximă de transport de 10 miliarde metri cubi pe an.

Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care 20 de miliarde de metri cubi reprezintă producția internă iar restul de 30 de miliarde metri cubi sunt importate din Rusia. De asemenea, în 2013 rețeaua de gazoducte din Ucraina a asigurat tranzitul pentru 65 din cele 133 de miliarde metri cubi de gaze naturale rusești achiziționate de țările din UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata