Austria vrea sa reduca substantial numarul functionarilor din sectorul public federal

 
Guvernul austriac nu se multumeste sa faca economie doar in domeniul educatiei si justitiei, intentionând sa reduca pâna in 2013 cu 3.000 numarul de posturi din administratia publica federala, spre marea nemultumire a celor afectati, scrie ziarul austriac Die Presse.
 
Revolta fata de orele suplimentare din invatamânt si posibile alternative de economisire in domeniul scolar se afla zilele urmatoare in centrul dezbaterii politice interne din Austria si in atentia opiniei publice. Pe lânga profesorii gata de greva, inclusiv reprezentantii judecatorilor si procurorilor si-au manifestat nemultumirea legata de lipsa de personal din domeniul lor.
 
Aceasta este doar o pregustare a ceea ce se va intâmpla dupa ce guvernul va da in sfârsit publicitatii – conform planului abia  la  21 aprilie  – unde anume  in cadrul serviciilor  publice federale se va recurge la reduceri. Angajatii si sindicatele functionarilor asteapta cu nerabdare cifrele exacte.
 
Ministrul pentru serviciile publice, Gabriele Heinisch-Hosek (SPOe- socialisti), nu a dorit sa dezvaluie niciun fel de detalii cu ocazia emisiunii Pressestunde (Ora Presei) de duminica, de la postul ORF. Este insa clar stabilit ca serviciile publice sa fie reduse considerabil. Numarul functionarilor publici federali urmeaza astfel sa ajunga pâna in 2013, conform acordului intre partenerii coalitiei de guvernamânt, de la 132.700 la 130.000. În ce -i priveste pe profesori, indica Heinisch-Hosek, ar putea exista un compromis fara doua ore suplimentare pentru pedagogi.
 
La nivel de scoli, guvernul face o exceptie de la reduceri, in acest domeniu nefiind prevazute reduceri de posturi, comparativ cu alte domenii din sectorul public. Domeniul scolar , cu cei 120.000 de profesori ai sai (dintre care 40.000 la scoli generale federale de tip AHS (scoli superioare generale) sau BMHS (scoli profesionale medii si superioare) si 70.000 de pedagogi la scoli elementare sau generale), este cel mai mare angajator din sectorul public.
 
O alta exceptie de la planurile de reduceri a fost stabilita prin acordul incheiat intre SPOe si OeVP  (partidul popular austriac, de dreapta) pentru domeniul sigurantei, ceea ce insa nu schimba nimic din atmosfera tensionata din cadrul aparatului de securitate. Prin angajarea a 1.000 de politisti suplimentari pâna in 2013, ministrului de interne Maria Fekter (OeVP) si guvernului le-a reusit sa aplaneze nemultumirile legate de lipsa de personal pe strada, insa in ce priveste planurile de reduceri ministrul se arata necomunicativ.
 
Asa cum se aude, in administratia aparatului de interne vor fi reduse 400 de posturi pâna in 2013, ceea ce ar insemna o zecime din personalul administrativ din domeniul Ministerului  de  Interne.  Aceste  cifre  nu  au  fost  nici  confirmate  dar  nici  dezmintite  oficial, reprezentantii angajatilor fiind insa alarmati si aflându-se pe picior de greva.
 
Si din sectorul financiar se aud plângeri, din cauza lipsei de personal neputând, de exemplu, sa fie incasate in mod corespunzator restantele de la companii. O exceptie o reprezinta domeniul armatei, unde in urma reformei un numar de 2.000 de soldati au ramas fara ocupatie, spun sindicatele.
Expertii se asteapta sa creasca presiunile asupra landurilor dupa ce vor fi facute publice cifrele referitoare la reducerile din sectorul public federal. Functionarii federali nu vor mai accepta sa se faca reduceri doar in rândurile lor , mai ales ca la nivel de landuri si municipalitati exista si acolo circa 140.000 respectiv 73.000 de angajati.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata