Autoritățile de reglementare din UE fac echipă cu SUA și Marea Britanie pentru fuziuni farmaceutice

Organele de aplicare a legii antitrust din UE s-au unit cu omologii lor din SUA și Marea Britanie pentru a împărtăși expertiza cu privire la modul de examinare a fuziunilor din industria farmaceutică, pe fondul îngrijorărilor care ar putea determina creșterea prețurilor sau împiedicarea inovației.

Pandemia COVID-19 și blocajele de aprovizionare cu vaccin au stimulat interesul de reglementare în industria farmaceutică, care a cunoscut un val de consolidare în ultimii ani.
Comisia Europeană a declarat că grupul de lucru, care a fost lansat marți, include Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC), Biroul canadian pentru concurență, Autoritatea britanică pentru concurență și piețe și Departamentul de Justiție al SUA.

Grupul va „face bilanțul lecțiilor învățate în ultimii ani și va explora noi modalități de a încuraja concurența vibrantă în beneficiul cetățenilor”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, într-un comunicat.
Autoritatea competentă din UE a declarat că este nevoie de un control mai aprofundat al tranzacțiilor farmaceutice pentru a le identifica pe cele care ar putea duce la creșterea prețurilor medicamentelor, la inovare mai scăzută sau la un comportament anticoncurențial.

„Având în vedere volumul ridicat de fuziuni farmaceutice din ultimii ani, pe fondul creșterii prețurilor medicamentelor și a preocupărilor continue cu privire la comportamentul anticoncurențial din industrie, este imperativ să ne regândim abordarea față de revizuirea fuziunilor farmaceutice”, a declarat Rebecca Slaughter, președinte interimar al FTC afirmație.

Prețurile ridicate și în creștere ale medicamentelor eliberate pe bază de rețetă din SUA, chiar și pentru medicamentele mai vechi, cum ar fi insulina și epinefrina, au fost un punct de îngrijorare pentru ambele partide politice din SUA. Atât fostul președinte Donald Trump, în campania sa din 2016, cât și președintele Joe Biden, în campania sa din 2020, s-au angajat să reducă costurile medicamentelor.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata