Autorităţile române încă evaluează impactul construirii depozitului de deşeuri radioactive de la Kozlodui

Notificarea Bulgariei cu privire la construirea unui depozit de deseuri radioactive in zona localitatii Kozlodui, se afla inca in faza de evaluare din partea autoritatilor române, potrivit unor surse din Ministerul Mediului.

“Ministerul Mediului este in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in context transfrontier, in baza art. 3, paragraf (3) din Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier (Conventia Espoo). În acest moment, procedura este in faza initiala, urmând elaborarea de catre Bulgaria a documentatiei privind evaluarea impactului asupra mediului, documentatie care va fi analizata si de autoritatile din România si va fi supusa unei dezbateri publice pe teritoriul românesc”, au precizat, pentru Agerpres, reprezentantii Biroului de Presa din Ministerul Mediului.

Conform sursei citate, România va purta consultari cu Bulgaria in privinta stabilirii masurilor de prevenire, ameliorare si control a posibilului impact semnificativ in context transfrontiera al acestui proiect.

“La aceasta etapa initiala, sarcina autoritatii de mediu a fost informarea publicului cu privire la faptul ca România a fost notificata despre intentia acestui proiect. Informatiile cuprinse in notificare sunt conform procedurii, destul de limitate, urmând ca evaluarea efectelor acestui proiect sa fie dezvoltata in documentatia de evaluarea a impactului asupra mediului care va urma”, se noteaza in informarea oficiala.

Toate opiniile centralizate vor fi transmise in Bulgaria, pentru a fi luate in considerare de autoritatile bulgare, in cadrul procedurii prevazute de Conventia Espoo.
La jumatatea lunii septembrie, Bulgaria a trimis României o notificare de proiect intitulata “Propunere de investitie pentru construirea unui depozit national de deseuri radioactive in zona localitatii Kozlodui”.

Initial, termenul de raspuns pe aceasta tema urma sa fie dat in maxim doua saptamâni, adica cel târziu pe 29 septembrie 2009. Adresa a fost facuta conform cerintelor stipulate in Conventia Espoo, privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfontalier, adoptata la data de 25 februarie 1991.

România aplica prevederile Conventiei atât in calitate de stat de origine, cât si de stat posibil afectat, in cazul diverselor proiecte cu posibil impact asupra mediului in context transfrontier, precum: “Continuarea lucrarilor de construire si finalizare a Unitatilor nr. 3 si 4 la Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda”, “Podul peste Dunare intre Calafat si Vidin”, Proiectul minier “Rosia Montana” (ca stat de origine), si Canalul Bâstroe, Centrala nuclear-electrica de la Belene (Bulgaria), Centrala nuclear-electrica de la Paks (Ungaria), ca stat posibil afectat.

Potrivit datelor tehnice postate pe site-ul Ministerului Mediului, locatia de la Kozlodui ar urma sa aiba o capacitate de depozitare de peste 138.000 metri cubi, iar suprafata construibila a depozitului sa se intinda pe 30 de hectare.

Notificarea autoritatilor bulgare vine pe fondul unor informatii geografice si demografice menite sa afecteze, cel putin teoretic, si teritoriul românesc de la sud de Dunare. Astfel, in timp ce distanta dintre depozit si localitatea Kozlodui este de circa 3,5 kilometri, cea pâna la fluviul Dunarea si, mai ales, granita cu România este de 4 kilometri.
De asemenea, pe o raza de 30 de kilometri in jurul locatiei sunt amplasate 12 sate românesti, cu populatie redusa, precum si mai multe localitati bulgaresti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata