Autorităţile ruse au încălcat grav Convenţia de la Viena prin reţinerea diplomatului român

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă, marţi, „încălcarea gravă” de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea luni (16 august 2010) diplomatului român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia.

Un comunicat MAE transmis marţi subliniază că, potrivit prevederilor articolului 29 din Convenţia menţionată, „persoana agentului diplomatic este inviolabilă”. Astfel, „el nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţie, iar statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere aducă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale’.

O protecţie asemănătoare este asigurată şi documentelor, corespondenţei şi bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Convenţia de la Viena, subliniază sursa citată. De asemenea, agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicţie penală a statul acreditar, aşa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleiaşi Convenţii.
Totodată, comunicatul citat menţionează că poziţia MAE de la Bucureşti de mai sus a fost transmisă în seara zilei de 16 august 2010 Primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat de urgenţă la MAE. Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, în cursul acestei zile, către MAE rus.

Totodată, MAE a exprimat dezacordul său ferm faţă de maniera de prezentare publică a situaţiei. Ministerul Afacerilor Externe va lua măsurile care se impun în consecinţă şi le va anunţa în timp util, se mai arată în comunicat. Diplomatul român Gabriel Grecu, a fost reţinut, luni, la Moscova, sub acuzaţia de spionaj în favoarea României, potrivit unui comunicat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de RIA Novosti.

Diplomatul a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Rusia în decurs de două zile. „Ministerul rus al Afacerilor Externe a transmis o notă de protest părţii române în legătură cu activitatea lui Gabriel Grecu”, se arată în comunicatul FSB. Potrivit serviciului rus de informaţii, Grecu lucra în Capitala rusă „sub acoperire diplomatică” şi deţinea funcţia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova.

Gabriel Grecu a fost eliberat luni seara şi se afla în sediul Ambasadei României în capitala rusă. Jurnaliştii care au vizitat, luni, sediul misiunii diplomatice a României la Moscova l-au putut vedea pe Gabriel Grecu. Anterior postului deţinut la Moscova, acesta a fost la post la misiunea diplomatică a României în Armenia.

Citește și
1 Comentariu
  1. nemo spune

    Ce sa mai comentezi, cizma e cizma. N-au ei treaba cu fleacuri ca tratate, conventii, etc. Au gaz! Si EU are ciocul mic cand este vorba sa-i ia de obraz. Ii joaca putinu cum vrea, cu barda si ciomagul, ca in pestera din Neanderthal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata