Autoteste pentru depistarea rapidă a HIV au fost puse în vanzare în Marea Britanie

Autoteste care permit depistarea în câteva minute și fără supraveghere medicală a unei eventuale infecții cu HIV sunt de vânzare pe internet în Marea Britanie începând de luni, însă orice rezultat pozitiv va trebui confirmat de către un profesionist în domeniul medical, informează site-ul elvețian romandie.com.

Acest test individual denumit ‘BioSURE HIV Self Test’ permite oricui ca, pe baza unei picături de sânge luate din deget, să identifice în cincisprezece minute prezența sau absența anticorpilor specifici produși în cazul infecției cu HIV, virusul care provoacă SIDA.

„Cunoașterea propriei stări în ceea ce privește prezența HIV este crucială iar lansarea acestui produs va permite oamenilor să își facă testul în mod discret, în momentul și locul care li se potrivește”, a declarat fondatoarea BioSURE, Brigette Bard, salutând această posibilitate oferită pacienților.

Orice test pozitiv ar trebui să fie confirmat de un cadru medical, iar pentru persoanele cu risc se recomandă ca testarea să se efectueze la fiecare trei luni.

Aceasta este singura alternativă la practica medicală curentă a testelor efectuate în cabinete medicale, fiind numită ‘prelevare la domiciliu’, ceea ce înseamnă că o persoană prelevează acasă o probă de sânge a pacientului și o trimite apoi prin poștă la un laborator pentru analize.

Aproape 110.000 de oameni trăiesc cu HIV în Marea Britanie și aproape 26.000 de persoane sunt purtătoare ale virusului fără să știe, potrivit National Aids Trust (NAT), principala fundație care se ocupă de SIDA în Marea Britanie.

„Peste 40% din persoanele care trăiesc cu HIV sunt diagnosticate tardiv, ceea ce înseamnă că au trăit timp de cel puțin patru ani cu acesta înainte de a fi depistat”, a declarat Deborah Gold, director general al NAT. „Persoanele diagnosticate târziu au un risc de 11 ori mai mare de a muri în primul an după diagnosticare”, a adăugat sursa citată de romandie.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata