Avion malaezian doborât în estul Ucrainei, o provocare majoră pentru Rusia şi Occident

Catastrofa aviatică de joi, 17 iulie, din estul răvășit de război al Ucrainei, unde un avion civil aparținând companiei Malaysia Airlines și având la bord aproape 300 de persoane s-a prăbușit în apropiere de orașul Donețk, și consecințele acestei tragedii sunt subiecte care țin în aceste zile atenția comunității internaționale, în contextul gravelor tensiuni politice actuale din regiune.

Aparatul Boeing-777, care zbura pe ruta Amsterdam — Kuala Lumpur, s-a prăbușit joi, în jurul orei locale 16:30, în apropiere de localitatea Grabovo, situată la circa 50 de kilometri de orașul Donețk. Toate cele 298 de persoane aflate la bord — 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului — și-au pierdut viața.

Dintre cele 298 de persoane, 154 erau din Olanda, 43 din Malaezia, 27 din Australia, 12 din Indonezia, nouă din Marea Britanie, cinci din Belgia, patru din Germania, trei din Filipine și o persoană din Canada, după cum a indicat Aeroportul Amsterdam Schiphol. Naționalitatea celorlalți pasageri este în curs de verificare.

Televiziuni locale, atât din Rusia, cât și din Ucraina au subliniat că spațiul aerian pentru zborurile civile în estul Ucrainei era închis în urma unei decizii în acest sens luate de autoritățile de la Kiev, întrebându-se în acest context ce căuta avionul malaezian în regiune.

În timp ce Ucraina și Rusia se acuză reciproc, la nivel oficial, pentru această tragedie, puterile occidentale, inclusiv SUA, nu s-au grăbit până în prezent să numească un vinovat, deși, potrivit mass-mediei americane, Washingtonul ar înclina să creadă că avionul a fost doborât cu o rachetă sol-aer lansată de separatiștii susținuți de Moscova.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a acuzat direct pe separatiști de catastrofa aviatică, calificând drept ”un act terorist” doborârea avionului companiei Malaysia Airlines. ”Nu este un incident, nu este o catastrofă, ci un act terorist”, a afirmat Poroșenko, sugerând totodată posibila implicare a Rusiei și susținând că dispune de dovezi în acest sens. La rândul său, șeful securității de stat din Ucraina, Valentin Nalivaicenko, a acuzat doi ofițeri ai serviciilor militare de informații ruse de implicarea în doborârea avionului de pasageri malaezian, afirmând că își bazează acuzația pe interceptarea unor conversații telefonice între cei doi ofițeri.

De la Kremlin, Vladimir Putin a făcut însă responsabile autoritățile ucrainene pentru dezastrul aviatic de joi, apreciind că tragedia nu s-ar fi produs dacă Kievul nu ar fi relansat operațiunile militare împotriva rebelilor separatiști.

„Tragedia nu s-ar fi produs dacă ar fi existat pace în acel teritoriu. Vom face tot posibilul pentru a se obține o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Este un lucru complet inacceptabil”, a dat asigurări Vladimir Putin. Președintele rus, care a vorbit joi cu omologul său american despre catastrofa aviatică, a subliniat vineri faptul că această tragedie demonstrează încă o dată necesitatea unei reglementări urgente și pașnice a crizei acute din Ucraina.

Statele Unite s-au limitat deocamdată la o declarație potrivit căreia tragedia a avut loc în contextul crizei din Ucraina. „Deși nu dispunem de toate informațiile, știm că acest incident a avut loc în contextul crizei din Ucraina”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Erneast, adăugând că SUA fac din nou apel la Rusia să facă pași concreți pentru detensionarea situației din estul Ucrainei.

În presa americană au apărut însă informații conform cărora serviciile secrete americane confirmă faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar că originea acesteia este nesigură. Consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherașcenko declarare deja imediat după prăbușirea avionului, care zbura la o altitudine de 10.600 metri, că acesta a fost doborât cu o rachetă sol-aer a sistemului antiaerian ‘Buk’.

Pe acest fond al incertitudinilor, acuzațiilor și ipotezelor legate de cauzele care au dus la prăbușirea avionului Boeing-777, liderii occidentali au cerut o anchetă „rapidă” care să facă lumină în acest caz, președintele american Barack Obama dând asigurări că Washingtonul este pregătit să furnizeze „ajutor imediat în favoarea unei investigații internaționale complete, credibile și fără impedimente. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut de asemenea o „anchetă internațională completă și transparentă”.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat vineri că separatiștii proruși sunt de acord să permită accesul anchetatorilor internaționali în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbușit avionul de linie malaezian. În timpul unei videoconferințe a ‘Grupului de contact’ pentru criza ucraineană (format din OSCE, Ucraina și Rusia), care a avut loc cu participarea insurgenților, aceștia din urmă au acceptat să ofere acces unei comisii naționale de anchetă, cuprinzând experți internaționali, a precizat OSCE.

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ar urma să aibă loc vineri după-amiază în legătură cu tragedia avionului malaezian, o tragedie care a produs consternare în rândul comunității internaționale și care, potrivit unor observatori, riscă să provoace un „casus belli” decisiv între Rusia și Occident. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata