Bacteriile din intestin şi obezitatea

În ultimii ani, pe lista factorilor responsabili pentru obezitate (oasele mari, junk-food-ul, genele sau educatia proasta) s-a adaugat un nou factor: microbii din intestin, noteaza intr-un articol publicatia britanica The Economist.

Intestinele sunt pline de microbi care ajuta digestia, impiedicându-i in acelasi timp pe omologii lor responsabili pentru aparitia bolilor sa invadeze organismul.
În trecut, atunci când hrana era in cantitate redusa, aceste bacterii erau aliati extrem de importanti. Într-o era a abundentei insa, ele devin insa problematice, asa cum o demonstreaza in special cercetarile efectuate pe soareci.

Potrivit acestor cercetari, obezitatea este asociata cu o cantitate mare de bacterii intestinale numite Firmicutes, in timp ce anorexia este asociata cu o prezenta mai mare a unor alte bacterii, Bacteroidetes. Astfel de cercetari au dus la sugestia ca tranplantarea unor microbi ai unor “soareci slabi” la soarecii grasiii poate face pe ace stia mai supli, cel putin pentru o vreme.

Ceea ce este adevarat la soareci poate sa nu fie insa valabil la oameni, noteaza The Economist, ceea ce face necesare mai multe cercetari. Pe de alta parte, sa gasesti voluntari care doresc sa isi transplanteze bacterii de la alte persoane in propriile intestine s-ar putea dovedi problematic.
Prin urmare, intr-un articol publicat in aceasta saptamâna in Science Translational Medicine, de catre o echipa condusa de Peter Turnbaugh de la Washington University School of Medicine, din St Louis, se descrie cum a fost creat un soarece cu o flora microbiana umanizata.

Ei au realizat acest lucru luând soareci de zece saptamâni, hraniti pentru a nu avea germeni si dupa aceea colonizându-le intestinele cu microbi umani. Dupa aceasta, soarecii au putut fi testati cu mai multe tipuri de diete pentru a vedea cum raspund bacteriile, iar studiile au aratat rezultate asemanatoare cu cele remarcate in cazul studiilor cu bacteriile proprii soarecilor, inclusiv in ceea ce priveste asocierea dintre obezitate si Firmicutes.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata