Bagdad, oraşul văduvelor

Câte văduve sunt în Irak? Sute mii după războaiele cu Iranul cu SUA din 1991 şi 2003, după ocupaţia americană şi sângeroasele lupte interne. În sărăcăciosul cartier Goduk Shula din Bagdad în care se înghesuie laolaltă refugiaţi şi cei care au fugit din calea războaielor civile, a fost instalată o tabără de rulote ruginite în care trăiesc circa o mie de văduve cu fiii lor şi ai căror soţi au fost ucişi în localităţile Abou Ghraib, Faluya şi Al Anbar.

Autorităţile le-au oferit acum cinci ani aceste adăposturi aliniate cu spatele la zid, care vara se încălzesc ca un cuptor, iar iarna sunt reci ca gheaţa, notează vineri ziarul La Vanguardia. Soţul lui Haila Ali Salih a fost asasinat de Al-Qaida la Abou Ghraib iar cel al Samirei Kafjadi a fost răpit acum 3 ani fără ca nimeni să mai ştie nimic despre el. Cele două femei şiite de sub 30 de ani, îmbrăcate în chador negru şi înconjurate de o liotă de copii, trăiesc din mila lui Dumnezeu.

Primesc ca ajutor o infimă cantitate de bani, o dată la două luni. Iar acum, de Ramadan, beneficiază de raţiile distribuite de organizaţiile musulmane milioase. Un bătrân profesor care a fugit din satul său, unde fiii lui au fost răpiţi, ucişi şi lăsaţi să fie mâncaţi de câini, joacă rolul de muktar, un del şef municipal al taberei.
Hamid Abu Muhamad este un bărbat în putere şi foarte virulent împotriva corupţiei din guven şi divizarea ţării, polarizată acum între cei care înclină pentru Iran şi cei care preferă Arabia Saudită.

Cu severitate, Hamid Abu Muhamad supravegheze conduita celor din tabără. Este implacabil. Săptămâna trecută a expulzat câteva văduve acuzate de comportament licenţios, sau pentru că au fost văzute în compania unor bărbaţi străini de tabără.
Este foarte frecventă în Irak şi la populaţia şiită, practicarea căsătoriei temporare ‘muta’. Legea islamică prevede atât căsătoria permanentă cât şi cea temporară. Prin acest contract stabilit în prezenţa unui şeic, fără nevoie de martori, un bărbat se poate căsători cu o femeie pentru o perioadă de câteva zile sau ani.

‘Muta’, foarte populară şi în Iran, este considerată de detractorii săi o formă disimulată de concubinaj sau de prostituţie. Pentru muktarul oraşului văduvelor, este însă ‘un act împotriva lui Allah’. Dar într-o ţară unde criza economică îi împiedică pe tineri să-şi întemeieze un cămin şi unde există nenumărate văduve, legea religioasă le oferă această alternativă la căsătorie.

La Bagdad există mai mulţi responsabili cu astfel de registre matrimoniale, care şi-au dat seama că în ciuda oprobiului pe care îl suscită ‘muta’, evoluţia societăţii permite relaţiile sexuale tolerate de islam. Văduvele sunt foarte vulnerabile… Există un ONG al comunităţii şiite, foarte activ la Bagdad, Karbala şi Najaf, care oferă acestor femei servicii similare unei agenţii matrimoniale pe lângă activităţi de mebaj.

Căsătoria temporară oferă siguranţă afectivă şi economică acestor femei aflate în voia sorţii. Când guvernul nu face nimic pentru a rezolva problemele acestor văduve şi ale celor divorţate, legea islamică a prevăzut, iar copiii născuţi din aceste relaţii sunt recunoscuţi de taţi. În aceşti ani de distrugere a societăţii irakiene, s-au înmulţit cazurile de hărţuire sexuală şi divorţurile.

vaduve, femei, victime, razboi, Irak, SUA, Iran, refugiati, Al-Qaida, terorism, atacuri
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata