Banca Centrală a Rusiei majorează dobânda de bază la 10,5%, rubla a atins un nou minim record

Banca Centrală a Rusiei a decis joi, 11 decembrie, să majoreze dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, de la 9,5% până la 10,5%, în condițiile în care în ultima perioadă rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro și cu dolarul, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor economice occidentale, transmite BBC.

În urmă cu șase săptămâni autoritățile de politică monetară de la Moscova au majorat costul creditului de la 8% la 9,5%.

Procesul va continua ‘în cazul agravării suplimentare a riscurilor privind inflația’, se arată într-un comunicat de presă publicat de Banca Rusiei la sfârșitul ședinței lunare de politică monetară. La 8 decembrie rata anuală a inflației se situa la 9,4%, mult peste ținta de 5,5% avută în vedere de Banca Centrală. Instituția se așteaptă ca inflația să rămână peste pragul de 8% până în primul trimestru al anului următor.

De asemenea, Banca Rusiei a avertizat joi că avansul economiei va fi slab în perioada 2015-2016 în urma reducerii cheltuielilor de consum.

Autoritățile de politică monetară sunt presate să majoreze dobânda de bază pentru a putea apăra cursul de schimb al rublei, în condițiile în care moneda rusească s-a depreciat cu aproximativ 42% din ianuarie, ca urmare a scăderii prețului petrolului și a sancțiunile impuse de statele occidentale pentru acțiunile Rusiei în Ucraina. Este pentru a cincea oară în acest an când Banca Rusiei a majorat costul creditului, în condițiile în care în paralel a încercat să oprească deprecierea rublei prin vânzarea a aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Rubla rusească a coborât joi la un nou minim istoric în raport dolarul, după anunțarea majorării ratei dobânzii.

Joi la prânz, un dolar american era cotat la 55,02 dolari, în timp ce moneda euro era cotată la 68,47 ruble. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară prin care a trecut Rusia în 1998.

În urma deprecierii rublei, afectată de prețul mai scăzut al țițeiului și de sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei, rata inflației a ajuns la cel mai ridicat nivel de la criza din 2008. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata