Banca Elveţiei îşi păstrează deschise toate opţiunile de politică monetară, după eliminarea pragului minim

Banca Națională a Elveției (BNS) își păstrează deschise toate opțiunile după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, în condițiile în care menținerea acestui prag ar fi costat instituția 100 miliarde de franci elvețieni (76 miliarde de lire sterline), a afirmat Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Banca Națională a Elveției a luat prin surprindere piețele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani. Anunțul a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar.

‘Am abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Ne păstrăm deschise toate opțiunile de politică monetară’, a declarat Fritz Zurbruegg pentru publicația elvețiană ‘Blick’ când a fost întrebat dacă BNS ar putea anunța din nou un prag minim pentru a preveni dezechilibrele din economie.

Oficialul BNS a apreciat că este prea devreme să se estimeze dacă economia ar putea intra în recesiune și Banca Națională a Elveției nu are indicii că s-ar putea înregistra o spirală deflaționistă.

‘Va fi afectată creșterea economiei dar nu putem aprecia la ce nivel, va depinde de cât se va aprecia francul elvețian’, a afirmat Fritz Zurbruegg.

Acesta a adăugat că eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro a provocat marilor bănci pierderi majore. BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coș valutar alcătuit din euro și dolar, a anunțat Fritz Zurbruegg. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata