Banca Mondială a redus prognoza de creştere pentru economia mondială la 2,8%

Banca Mondială a redus miercuri, 10 iunie, estimările privind evoluția economiei globale în acest an și totodată a sfătuit economiile emergente ‘să-și pună centura de siguranță’ pe măsură ce se adaptează la reducerea prețurilor la materii prime și așteptata majorare a dobânzilor de referință în SUA, transmite Reuters.

În raportul său bianual, ‘Perspectivele Economiei Mondiale’, instituția financiară internațională prognozează că în 2015 economia globală va înregistra un avans de 2,8%, mai mic cu 0,2% față de estimările din ianuarie. În ceea ce privește țările în curs de dezvoltare, acestea ar urma să înregistreze, în ansamblu, o creștere de 4,4% în acest an, cu 0,4% mai puțin decât estimările precedente.

În aceste condiții, Banca Mondială a avertizat țările din întreaga lume să se pregătească pentru majorarea dobânzii de referință în SUA, care va duce la creșterea costurilor de creditare pentru economiile în curs de dezvoltare.

‘Sfătuim toate țările, în special economiile emergente, să-și pună centura de siguranță'”, a avertizat economistul șef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu. Acesta a făcut un apel către Rezerva Federală americană să amâne majorarea costului creditului pentru anul următor în loc de sfârșitul acestui an, cum lasă să se înțeleagă oficialii Fed.

În ceea ce privește regiunea Europa emergentă și Asia Centrală (în care este inclusă și România), Banca Mondială estimează că aceasta va consemna o încetinire a ritmului de creștere economică, de la 2,4% în 2014 până la 1,8% în 2015, în condițiile în care scăderea prețului petrolului și tensiunile geopolitice vor fi doar parțial compensate de revenirea moderată din zona euro.

La nivel global, economia mondială ar urma să crească cu 2,8% în acest an și cu 3,3% în 2016, potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale care sunt mai pesimiste decât cele publicate de Fondul Monetar Internațional în luna aprilie și care estimau un avans de 3,5% în 2015 urmat de o accelerare la 3,8% în 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata