Banca Mondială subvenționează din nou Sudanul, după eliberarea arieratelor

Banca Mondială va începe în curând procesul de alocare a unor subvenții de aproximativ 2 miliarde de dolari către Sudan, a declarat un oficial al băncii, reprezentând revenirea țării la sistemul financiar internațional după decenii de izolare.

Domeniile prioritare pentru fonduri vor fi definite după reuniunile de la începutul lunii viitoare, iar alocările ar lua în considerare un acord de pace semnat anul trecut, a declarat Ousmane Dione, directorul țării Băncii Mondiale pentru Sudan.

Acordul de pace, semnat între guvernul de tranziție și mai multe grupuri care au luptat împotriva președintelui demis Omar al-Bashir în toată țara, implică cheltuieli extinse de dezvoltare.

Într-o declarație, cabinetul Sudanului a subliniat agricultura, infrastructura, sănătatea și educația drept domenii prioritare pentru investiții.
„Asigurarea faptului că aceste resurse sunt cheltuite acolo unde pot contribui la reducerea decalajului dintre centru și periferie este extrem de important”, a declarat Dione pentru Reuters într-un interviu.

În timp ce guvernul Sudanului este de așteptat să „ocupe locul conducătorului auto” pentru aceste proiecte, acestea ar putea include parteneriate cu sectorul privat acolo unde este avantajos, a adăugat el.

Agenția Internațională de Dezvoltare (IDA) a Băncii Mondiale s-a angajat să furnizeze 2 miliarde de dolari în următorii doi ani, doar sub formă de subvenții.

Noua finanțare a fost posibilă prin eliminarea arieratelor Sudanului către bancă, care a fost facilitată de un împrumut-punte de 1,15 miliarde de dolari din partea Statelor Unite, pe care Banca Mondială l-a rambursat.

„Sudanul este răspunzător în prezent de asigurarea faptului că țara nu se încadrează în arierate la IDA”, a spus Dione, adăugând că țara nu își asumă nicio răspundere pentru împrumutul pod. El a spus că Sudanului i-au fost alocate aproximativ 215 milioane de dolari în sprijinul bugetar direct pentru a amortiza povara fiscală a guvernului.

Hotărârea guvernului după eliminarea lui Bashir a făcut reforme economice dureroase, inclusiv reducerea subvențiilor la energie și devalorizarea monedei, deoarece țara implementează un program monitorizat de FMI în mijlocul unei crize economice.

Sub Bashir, capacitatea Sudanului de a atrage împrumuturi și investiții străine s-a epuizat și a acumulat datorii externe estimate de 50 de miliarde de dolari de către FMI.

Sudanul speră să înceapă un proces de reducere a datoriilor în iunie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata