Barack Obama şi Dmitri Medvedev au semnat tratatul START

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Dmitri Medvedev au semnat joi (8 aprilie 2010) la Praga, noul tratat de dezarmare nucleară – START. Noul tratat reprezintă o înţelegere bilaterală de reducere a armamentelor nucleare între SUA şi Federaţia Rusă, acord ce vine să pună bazele cooperării viitoare în acest segment sensibil între cele două puteri.

La 5 decembrie 2009 a expirat termenul de valabilitate al Tratatului START I, iar acordul ruso-american din 24 mai 2002 – Tratatul de la Moscova privind reducerea armamentelor strategice cu caracter ofensiv – expiră în decembrie 2012. Documentul semnat la Praga vizează o reducere a rachetelor strategice şi cu rază lungă de acţiune la un număr total de 1500-1700.
În prezent, SUA deţin 2200 de astfel de rachete, iar Federaţia Rusă un număr de 2800-3000. Şi lansatoarele vor trebui să nu depăşească limita de 1000, în condiţiile în care limita care fusese reglementată de START-1 era de 1600.

Tratatul de dezarmare nucleară START este viabil doar dacă Statele Unite limitează sistemul de apărare antirachetă, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev. Liderul de la Kremlin a apreciat totodată că START deschide o nouă pagină în relaţiile dintre Rusia şi SUA. În ceea ce priveşte dosarul nuclear iranian, Medvedev a spus că sancţiunile împotriva Iranului nu pot fi excluse.

Tratatul de dezarmare nucleară START deschide calea unor reduceri şi mai mari a arsenalelor nucleare ale celor două ţări, a afirmat Barack Obama, la scurt timp după semnarea, la Praga, a noului tratat. Obama a subliniat cu acest prilej că doreşte un ‘dialog serios’ cu Moscova în ceea ce priveşte apărarea antirachetă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata