Benjamin Netanyahu spune că a făcut din Israel o „națiune de vaccinare”. Dar o să fie votat?

Primul ministru Benjamin Netanyahu a pretins victoria asupra COVID-19, făcând din Israel o „națiune de vaccinare”. Chiar și asta poate să nu fie suficient atunci când alegătorii care poartă măști obligatorii votează marți la alegeri.
Netanyahu, care a transformat lansarea de vaccinuri în Israel în timpul campaniei sale în cel de-al patrulea sondaj național din țară din doi ani, a făcut o evaluare măsurată a șanselor sale după ce ultimele sondaje de opinie au indicat o cursă strânsă.

„Îmi lipsește încă un loc (parlamentar) sau două pentru a obține un guvern stabil”, a spus el duminică la Radio Armată, în ceea ce ar fi putut fi o încercare strategică de a aduna susținătorii partidului său de dreapta Likud pentru a se prezenta la vot.

Sondajele de opinie au arătat o creștere a valorii Likud în acțiunea campaniei, oferind o coaliție condusă de Netanyahu, formată din partide evreiești conservatoare și ultra-ortodoxe, în jur de 60 de locuri, încă în lipsă de majoritate în parlamentul de 120 de membri.

Însă sondajele au indicat că o alianță potențială, deși probabil puțin probabilă, a facțiunilor de stânga, centru și dreapta, posibil condusă de cel mai puternic rival al lui Netanyahu în sondaje – centristul Yair Lapid al partidului Yesh Atid – este, de asemenea, aproape de 60 de ani.

Niciun partid nu a câștigat vreodată o majoritate parlamentară de unul singur la alegerile israeliene. Într-un concurs strâns, rezultatele din noaptea alegerilor pot fi doar un punct de plecare, discuțiile de coaliție din camera din spate stabilind dacă „Regele Bibi” va domni în continuare.

De data aceasta au dispărut panourile gigantice ale lui Netanyahu care-l înfățișau strângându-și mâna cu aliatul Donald Trump, învins la alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie.

Și cu democratul Joe Biden în Casa Albă, exista puține perspective de mișcări diplomatice americane care ar putea ajuta șansele electorale ale lui Netanyahu.

Cel mai îndelungat lider al Israelului, 71 de ani, s-a concentrat în schimb pe evidențierea rolului său în transformarea Israelului de înaltă tehnologie în ceea ce el a numit „națiunea de vaccinare”.

Aproximativ jumătate din populație a fost vaccinată într-un ritm care a atras laude internaționale pentru Netanyahu, dar solicită, de asemenea, ca Israelul să facă mai mult pentru a se asigura că palestinienii din teritoriile pe care le ocupă primesc vaccinuri.

„Suntem campioni mondiali în manipularea coronavirusului … Am adus milioane de doze de vaccin și voi aduce și alte milioane”, a spus Netanyahu, mergând pe scenă în mai multe mitinguri de campanie în fiecare zi și într-o serie de interviuri media când ziua alegerilor s-a apropiat.
Oponenții politici spun că a gestionat greșit pandemia de la început, subliniind necesitatea a trei blocaje naționale și acuzându-l că a închis ochii împotriva infractorilor din comunitatea ultraortodoxă care oferă o bază de putere partenerilor săi de coaliție.

Pentru Netanyahu, laudele publicului din partea Albert Bourla, CEO al Pfizer, principalul furnizor de vaccin din Israel, au reprezentat aurul campaniei. Premierul, Bourla, a declarat pentru postul de televiziune Israel Channel 12, că l-a contactat telefonic de 30 de ori pentru a obține un acord de aprovizionare – chiar și la 3 a.m.

„Așa cum aș fi obsedat de vaccinuri, voi fi obsedant de economia noastră”, a declarat Netanyahu la Army Radio, promițând mai mult numerar pentru toți israelienii și afacerile aflate în dificultate.

Dar după trei alegeri neconcludente, alegătorii au avut destul timp să se hotărască despre Netanyahu, într-un scrutin care a avut loc la aproape un sfert de secol până a doua zi după ce a câștigat primul său mandat de prim-ministru.

În ciuda acuzațiilor de corupție pe care le neagă, proteste săptămânale stradale pentru presupusa sa grefă, un proces programat să câștige viteză după scrutin și alegerile din aprilie și septembrie 2019 și martie anul trecut, Netanyahu a reușit să rămână la cârma Israelului.

De data aceasta, multe ar putea depinde de potențialul regat Naftali Bennett, care conduce partidul ultranaționalist Yamina și a fost cândva ministru al apărării al lui Netanyahu.

Fără sprijinul lui Bennett, nici o coaliție condusă de Netanyahu, nici o alianță anti-Bibi nu ar avea suficiente locuri în parlament pentru o majoritate guvernamentală, au arătat sondajele.

Și alegătorii arabi ar putea înclina echilibrul, la șase ani după ce Netanyahu, trasând acuzații de rasism, a declarat în ziua alegerilor că „se îndreaptă către secțiile de votare în masă” pentru a-i distruge șansele pentru un guvern de dreapta.

Acum, se uită la panourile publicitare Likud în limba arabă și a făcut campanie în mai multe orașe arabe. Privind amestecul politic dezordonat al țării lor, mulți israelieni se întreabă pur și simplu dacă o a cincea alegere este potrivită.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata