Bill Gates avertizează că producția ar putea contesta obiectivele climatice

42

Bill Gates emană optimism în a discuta despre capacitatea lumii de a aborda schimbările climatice – până când va atinge producția. Despre asta, este îngrijorat.

În prezent, nu există nicio modalitate de a produce oțel sau ciment fără a elibera emisii de încălzire climatică. Cu toate acestea, nici guvernele, nici investitorii nu caută să rezolve această problemă, a spus Gates.

„Acesta este sectorul care mă deranjează cel mai mult”, a spus Gates într-un interviu video cu Reuters înainte de publicarea cărții sale, „Cum să eviți un dezastru climatic”.

Dezvoltatorul de software devenit filantrop a investit aproximativ 2 miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiilor curate. Dar aceste investiții se referă la producerea și stocarea electricității, nu la producție.

Fabricarea – în special în cazul construcțiilor ieftine de oțel și ciment – reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Acest lucru face ca producția să fie mai poluantă decât sectoarele energiei sau transporturilor, care primesc mult mai multă atenție în politici și investiții. Iar sectorul manufacturier va crește, pe măsură ce populația globală urcă și țările se dezvoltă în continuare.
„Oamenii au încă nevoie de adăpost de bază, cu siguranță în țările în curs de dezvoltare”, a spus Gates, cofondator al Microsoft Corp. „Este puțin probabil să încetăm să construim clădiri”.

Gates intenționează să promoveze mai multe cercetări și inovații la conferința ONU privind clima de la Glasgow, în noiembrie. „Ideea este să introducem inovarea, inclusiv cercetarea și dezvoltarea, pe ordinea de zi … nu doar să ne uităm la lucrurile ușoare.”

În timpul discuțiilor ONU din 2015 privind schimbările climatice de la Paris, Gates a contribuit la lansarea unei inițiative globale numită Mission Innovation, împreună cu președintele american Barack Obama, președintele francez Francois Hollande și prim-ministrul indian Narendra Modi pentru a lega guvernele naționale de sectorul privat în urmărirea și schimbul de tehnologii curate. .

Avem nevoie de „o coordonare totală și, de fapt, o anumită suprapunere este un lucru foarte bun”, a declarat Gates pentru Reuters. El a spus însă că ar trebui să existe diversitate în soluțiile căutate, astfel încât guvernele să nu ajungă să dubleze eforturile.

Chiar acum, de exemplu, „fac o mulțime de produse cu hidrogen verde”, a spus Gates. „Dar cine face lucrurile grele?”

Unele fabrici de producție ar putea să-și reducă emisiile prin conectarea la o rețea electrică alimentată cu energie regenerabilă. Dar acest lucru nu va rezolva toate emisiile provenite de la fabricarea oțelului și a cimentului, ambele procese care eliberează dioxid de carbon ca produs secundar.

În Statele Unite, nu a ajutat să existe o politică energetică yo-yo între administrațiile prezidențiale, a spus el. „Această abordare stop-start este prea riscantă pentru sectorul privat.”

Într-o notă personală, Gates spune în cartea sa că, după ani în care a respins apelurile activiștilor de a dezvălui combustibilii fosili, și-a vândut participațiile directe în companii de petrol și gaze în 2019. Dotarea Fundației Gates a făcut același lucru – dar nu pentru că Gates a devenit convins că dezinvestirea va împinge companiile către energie curată.

Mai degrabă, „nu vreau să profit dacă prețurile lor la acțiuni cresc, pentru că nu dezvoltăm alternative zero-carbon”, scrie el. „M-aș simți rău dacă aș beneficia de o întârziere în a ajunge la zero”.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online