Blinken se întâlnește cu Lavrov pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina

46

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru prima dată de când Kremlinul a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina anul trecut.

Blinken și Lavrov au vorbit timp de aproximativ 10 minute în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe G20, joi, la New Delhi, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat.

Oficialul a declarat că Blinken i-a spus lui Lavrov că Washingtonul va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și că Rusia ar trebui să revină asupra deciziei sale recente de a suspenda participarea la New Start, ultimul tratat de control al armelor nucleare rămas între cele două puteri.

Blinken a adăugat că Moscova ar trebui să îl elibereze pe cetățeanul american deținut Paul Whelan, care a fost încarcerat în Rusia din 2018, potrivit oficialului.

În comentariile citate de agenția de știri de stat RIA Novosti din Rusia, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al țării, a declarat că nu au existat negocieri oficiale și că Blinken a solicitat întâlnirea.

Întâlnirea acerbă de joi a miniștrilor de externe s-a încheiat fără un comunicat comun.

În schimb, India, președintele G20 din acest an, a publicat un “rezumat al președintelui și un document final”. Documentul se referea la concluziile anterioare despre război, dar a adăugat că Rusia și China nu au fost de acord cu acestea.

“Au existat divergențe pe tema Ucrainei pe care nu le-am putut reconcilia între diferitele părți”, a declarat ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar după întâlnire. “Am constatat că pozițiile erau foarte îndepărtate. Am încercat foarte mult, nu am fost singura țară care a încercat …Dar nu am reușit să reducem decalajul”.

Rusia a declarat că ea și China au criticat încercările “de a interveni în afacerile interne ale altor țări” prin “șantaj și amenințări”.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că prăpastia dintre națiunile occidentale și Rusia și China s-a lărgit de când liderii mondiali s-au întâlnit anul trecut pentru un summit G20 la Bali, la care președintele Vladimir Putin nu a participat. “Situația este mult mai gravă”, a declarat oficialul.

Miniștrii de finanțe G20 reuniți la Bangalore la sfârșitul săptămânii trecute nu au reușit, de asemenea, să semneze o declarație finală.

India a rămas neutră în ceea ce privește războiul, solicitând în același timp o rezolvare pașnică.

De asemenea, a încercat să se folosească de președinția sa la G20 pentru a se concentra asupra unor probleme care, după părerea sa, preocupă mai mult multe națiuni în curs de dezvoltare, cum ar fi securitatea alimentară și energetică, schimbările climatice și dificultățile legate de datorii.

“Președinția indiană a G20 încearcă să ofere o voce pentru sudul global”, a declarat premierul Narendra Modi în timp ce a prezentat reuniunea. “Nu ar trebui să permitem ca problemele pe care nu le putem rezolva împreună să stea în calea celor pe care le putem rezolva.”

Ministrul de externe al Indiei s-a întâlnit joi și cu ministrul de externe al Chinei, Qin Gang. Cele două țări au fost blocate într-un impas de frontieră de mai mulți ani care a dus la numeroase ciocniri între trupe, cel mai recent în decembrie

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online