Britanicii plătesc pentru ca imigrantele să nască în ţările natale

Contribuabilii britanici plătesc milioane de lire pentru ca imigrantele est-europene, în special poloneze, să nască în spitale din Europa de Est sub auspiciile unor controversate legislaţii europene, notează cotidianul britanic UK Express.

Potrivit schemei UE, adoptat în 2007, sistemul naţional de sănătate britanic (National Health System – NHS) trebuie să plătească pentru costurile de maternitate ale imigrantelor care au trăit şi au muncit în Marea Britanie chiar dacă acestea se întorc acasă.
În timp, notează UK Express, numărul femeilor care au profitat de această schemă de plată costisitoare s-a extins, punând anul trecut în faţa contribuabililor britanici o notă de plată de 2 milioane de lire sterline.

La 28 martie, mai multe părţi implicate au protestat. Una dintre acestea este ONG-ul Alianţa Contribuabililor, care a declarat prin intermediul lui Matthew Elliott, că ‘NHS trebuie să protejeze sănătatea oamenilor din Marea Britanie, nu să finanţeze turismul medical în Europa’.
Peste 1 milion de imigranţi au venit în Marea Britanie din aşa numitul A8 – cuprinzând Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovenia – după ce Marea Britanie şi¬a deschis piaţa muncii în 2004.

Acestora li s-au alăturat zeci de mii din România şi Bulgaria, după ce aceste două ţări s-au alăturat UE în 2007. Anul trecut, 1.228 de viitoare mame, dintre care jumătate poloneze, s-au întors în ţările natale pentru a naşte, peste trei în fiecare zi, sub auspiciile schemei E112. NHS a cheltuit aproximativ 1.600 de lire pentru fiecare naştere, iar nota de plată cheltuită de Marea Britanie pentru mamele imigrante s-a ridicat la 2 milioane de lire.

Potrivit unui lucrător din cadrul NHS, schema este menită să le permită femeilor care s-au născut în afara Marii Britanii să primească asistenţă la naştere în ţara natală. Adesea, ele doresc să se întoarcă acasă din cauza mediului cu care sunt mai familiarizate şi pentru a avea familia în apropiere.
Or, explică angajatul, în condiţiile în care acestea au trăit şi adesea muncit în Marea Britanie, ele şi-au pierdut dreptul la asistenţa la naştere gratuită în ţara de origine şi prin urmare au avut nevoie de schema E112 pentru a se califica pentru servicii medicale gratuite.

Este cazul tipic al femeilor poloneze, care atunci când rămân însărcinate, decid să nască mai degrabă copilul în ţara natală. Acestea se califică pentru servicii medicale gratuite în Marea Britanie, pe care nu le mai pot obţine în ţara natală deoarece nu au mai trăit şi lucrat acolo. Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat că şi britanicii care trăiesc în străinatate beneficiază de această schemă.

De asemenea, în luna ianuarie, datele au arătat că mii de lucrători de pe teritoriul UE au venit în Marea Britanie pentru a obţine numere de asigurare naţională şi a beneficia de generosul sistemul de servicii sociale şi de pensii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata