Bruxelles face o ofertă de e-combustibili pentru a rezolva disputa cu Germania

42

Comisia Europeană încearcă să rezolve disputa cu Germania cu privire la o interdicție propusă de UE asupra vehiculelor cu motoare cu ardere, sugerând că noi modele care funcționează cu combustibili electrici neutri din carbon ar putea fi vândute în bloc după 2035.

În cadrul proiectului de propunere, ar fi creată o nouă categorie de vehicule pentru mașinile care ar putea funcționa numai cu astfel de combustibili – așa-numitele „numai e-combustibili”. Acestea ar fi echipate cu tehnologie care să îi împiedice să folosească combustibili fosili tradiționali, cum ar fi benzina și motorina.

Cu toate acestea, încă nu a fost clar marți dacă Germania, a cărei industrie auto reprezintă aproximativ o cincime din veniturile industriale ale țării, a acceptat propunerea. Ministerul german al Transporturilor a spus doar că continuă să se consulte cu comisia cu privire la o posibilă soluție a disputei.

Combustibilii electronici sunt produși folosind energie electrică din hidrogen regenerabil și alte gaze și sunt adesea considerați „neutru în carbon”. Dar tehnologia se află într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Statele membre ale UE și Parlamentul European au adoptat anul trecut o lege care ar interzice vânzarea de noi motoare pe benzină și diesel în bloc începând cu 2035. Interdicția a fost o parte cheie a efortului UE de a reduce emisiile cu 55% până în 2030, comparativ cu niveluri 1990.

La începutul acestei luni a fost programat un vot final al statelor membre, deschizând calea pentru intrarea în vigoare a legii. Dar Germania a ridicat obiecții de ultimă oră, distrugând efectiv votul.

De atunci s-au purtat discuții pentru a încerca să readucă Germania la bord și existau speranțe că s-ar putea ajunge la un acord înainte de summitul UE de săptămâna aceasta de la Bruxelles.

Anna Lührmann, ministrul german de stat pentru Europa, a alimentat aceste speranțe marți, spunând înainte de o reuniune ministerială la Bruxelles: „Presupun că discuțiile (pentru o soluție) se vor încheia înainte de summit”.

Dar un purtător de cuvânt al ministerului german al transporturilor a fost mai ambivalent. Ministerul „coacționează strâns cu comisia pentru a găsi o soluție care să ofere o cale fiabilă pentru a permite vânzării mașinilor cu motoare cu ardere internă după 2035, atâta timp cât funcționează exclusiv cu combustibili electronici”, a spus el.

„Suntem interesați de o clarificare rapidă, care trebuie să fie durabilă și obligatorie”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că ministerul „examinează cu atenție” opțiunile.

Comisia a declarat marți că este încrezătoare că va putea fi găsită o soluție care „ar clarifica problema. . . despre rolul e-combustibililor în viitor”.

Ministerul german al Transporturilor a scris comisiei săptămâna trecută, prezentând unele dintre cererile acesteia. Acesta a spus că ar trebui să existe „pași obligatorii din punct de vedere juridic” pentru a implementa rezoluția privind combustibilii electronici care face parte din legislația privind eliminarea treptată a motorului cu ardere.

De asemenea, a spus că mașinile care rulează cu combustibili electronici ar trebui să fie luate în considerare pentru obiectivele existente pentru reducerea emisiilor.

Un oficial al UE apropiat de discuții a declarat că cererea ministerului din scrisoare pentru un act suplimentar care să stabilească prevederi pentru e-combustibili este „problematică”.

Un înalt diplomat al UE a spus că depinde „foarte de latitudinea ministrului german al transporturilor și a comisiei despre cum pot rezolva acest lucru. . . dacă nu pot ajunge la concluzia, va genera un fel de vibrație (peste alte reglementări legate de climă).

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online