Bryan Adams împlineşte 55 de ani

Celebrul solist vocal și instrumental Bryan Adams s-a născut la 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, din părinți englezi, dar are rădăcini malteze din partea bunicii sale. Când avea 12 ani, părinții săi au divorțat, iar el a crescut cu mama sa, în Vancouver.

A învățat să cânte singur la chitară și a decis să urmeze o carieră muzicală. În anii ’60, datorită tatălui său, care lucra ca diplomat pentru statul canadian, a avut norocul să meargă alături de familia sa în multe țări. Primul album al său, care îi poartă numele, a fost lansat în februarie 1980 fiind urmat un an mai târziu de ”You Want It You Got It”. Cel mai mare succes comercial de la începutul carierei sale l-a înregistrat cu materialul ”Cuts Like a Knife” lansat în 1983.

Albumele sale următoare au fost premiate cu platina, așa cum este și exemplul lui ”Into the Fire”, din 1987. ”Everything I Do, I do It for You”, piesă care s-a clasat pe primul loc timp de 16 săptămâni consecutive în UK Single Charts a rămas până astăzi un record. Melodia a fost inclusă pe albumul ”Waking Up the Neighbours”, lansat pe piață în 1991. Aceasta a fost și coloana sonoră a filmului ”Robin Hood: prințul hoților”, cu Kevin Costner în rolul principal. În 1990, a obținut titlul de Ofițer al Ordinului Canadei, titlu obținut cu acordul Reginei Elisabeta.

Din 1996 și până în 1999, Adams a lansat câte un album în fiecare an. Cel mai de succes a fost ”18 Till I Die” care conținea și piesa ”Have You Really Loved a Woman?”, devenită ulterior coloana sonoră a peliculei ”Don Juan de Marco” cu Johnny Depp și Marlon Brando.

În 1999, a întreprins 120 de concerte în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Anul 2000 i-a adus, de asemenea, altă serie impresionantă de concerte printre care și cel din luna octombrie din țara noastră, concert care s-a înscris în cadrul unui turneu mondial de promovare a albumului intitulat ”Best of Me”.

În 2003, Bryan Adams a înregistrat hitul ”All for Love”, împreună cu Rod Stewart și Sting. Acesta a intrat pe coloana sonoră a filmului ”Cei trei muschetari”.

El a colaborat, de-a lungul anilor, cu și alte nume celebre din muzică, precum Luciano Pavarotti.

După o pauză de șase ani, Adams a revenit pe piața muzicală în 2004 cu albumul ”Room Service”. Acesta a înregistrat un mare succes în Europa, clasându-se pe locul întâi în topuri. O mare parte din muzica lui Bryan Adams a fost fie scrisă special pentru filme sau pentru a intra pe coloana sonoră a 42 de pelicule.

La 17 martie 2008, artistul a lansat albumul ”11”, iar primul extras ”I Thought I’d Seen Everything” se bucură de un mare succes. În februarie 2010, Adams a lansat „One World, One Flame”. La 12 februarie 2010, a realizat un duet cu Nelly Furtado, pentru piesa „Bang the Drum”, scrisă pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver din 2010.

În noiembrie 2010, a lansat albumul acustic ”Bare Bones”. În 2014 a lansat albumul ”Tracks Of My Years”. Adams este vegetarian strict, a avut apariții episodice în două filme, iar în prezent locuiește în Anglia. Marea sa pasiune o reprezintă fotografia, iar lucrările sale au fost publicate în ediția britanică ”Vogue”, în ”L’uomo Vogue”, ”Vanity Fair”, ”Harper’s Bazaar”, ”Esquire” și multe altele. Ca fotograf, Bryan a lucrat cu Robert Plant, Joss Stone, Placido Domingo, Celine Dion, Moby, Amy Winehouse și Morrisey.

Bryan Adams a vizitat România în 2000 și 2008, când a susținut concerte în București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata