Bulgaria a condamnat atacul israelian asupra flotilei umanitare

Nu există nicio scuză pentru violenţa care a dus la moartea a peste 10 de persoane, se arată într-o poziţie oficială difuzată luni de Ministerul bulgar al Afacerilor Externe în legătură cu atacul armatei israeliene asupra convoiului de nave umanitare ce se îndreptau spre Fâşia Gaza. MAE bulgar insistă pentru o anchetă detaliată a incidentului şi le transmite condoleanţe rudelor victimelor. Ambasadorul israelian la Sofia va fi invitat la MAE pentru lămuriri, se precizează într-un comunicat al ministerului.

La cererea premierului Boiko Borisov, ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, a avut o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman. Mladenov a cerut informaţii despre cetăţenii bulgari aflaţi la bordul uneia dintre navele din flotila umanitară. Lieberman l-a informat pe Mladenov că vasele din convoi s-au îndreptat spre portul Ashdod. Odată după acostarea navelor, cetăţenii bulgari vor fi identificaţi şi Sofia va fi informată despre sănătatea lor, a spus Lieberman.

Pe una dintre navele din ‘Convoiul Libertăţii’ sunt cel puţin doi cetăţeni bulgari. Este vorba de reporterul Svetoslav Ivanov şi cameramanul Valentin Vasilev de la postul privat de televiziune bTV. Potrivit unor informaţii neoficiale, nava pe care se află aceştia nu a fost atacată de soldaţi israelieni, ci doar deviată de la curs.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata