Bulgaria are nevoie de 75-100 milioane de euro ca să facă faţă gropilor din şosele

Starea proastă a drumurilor este subiectul principal pentru ma i multe ziare bulgăreşti în ediţiile lor de joi. Motivul este protestul locuitorilor oraşului Varna, care s-au strâns în faţa primăriei pentru a manifesta împotriva gropilor din străzi.

Avem nevoie de 75-100 milioane de euro pe an ca să facem faţă gropilor, titrează 24 Ceasa. Ca starea drumurilor din ţară să se îmbunătăţească, trebuie reparaţi între 1.500 şi 2.000 de kilometri pe an.
Reasfaltarea costă între 125 şi 175 mii de euro pe kilometru, iar simpla umplere a gropilor cu asfalt iese mai ieftin – circa 50 mii de euro pe kilometru. Banii niciodată nu sunt de ajuns, şi adeseori nu se renovează întregi tronsoane din drum, ci doar se umplu gropile, ceea ce nu este eficient.

În anii 80, aveam un principiu: drumurile erau renovate la fiecare opt ani, spune Adriana Gheorghieva, secretar al Camerei Rutiere. Dacă însă gropile ocupau mai mult de 7-10% din drumul respectiv, acesta era reparat integral, explică Gheorghieva, care menţionează că aceste principii nu mai sunt respectate. Drumurile bulgăreşti au doi duşmani – lipsa de bani şi clima care presupune schimbarea perioadelor de frig, zăpadă şi ploi torenţiale cu altele de arşiţă.

Drumurile se strică în mare măsură şi din cauza sării folosite împotriva poleiului. Varna nu a ajuns niciodată într-o asemenea situaţie: gropi enorme peste tot, scrie Sega. La început, primarul Kiril Iordanov a ironizat nemulţumirea cetăţenilor. El i-a sfătuit pe cetăţenii revoltaţi să dovedească, dacă pot, că primăria face gropile intenţionat, iar dacă nu pot să nu mai critice administraţia locală.

După ce însă s-a trezit cu peste o mie de protestatari în faţa primăriei, primarul şi-a schimbat brusc atitudinea. Acum, în fiecare zi, acesta prezintă un raport cu câte gropi au fost umplute în ziua precedentă. Iordanov promite că lucrările de reparare a drumurilor se vor intensifica odată cu încălzirea vremii şi că gropile vor dispărea înainte de 1 iunie, când începe sezonul turistic pe litoralul bulgăresc.

Protestul de luni a fost organizat prin intermediul reţelei de socializare Facebook, unde grupul care cere măsuri urgente împotriva gropilor din Varna a strâns deja 5.000 de membri. Protestatarii au cerut demisia primarului, iar pe multe străzi din Varna se pot observa noi semne de circulaţie care reprezintă triunghiuri roşii cu chipul primarului şi cu inscripţia: ‘Atenţie la gropi’.

Un reportaj pe tema gropilor a difuzat şi postul de radio Darik. Radioul îi sfătuieşte pe cetăţeni să ceară în instanţă despăgubiri pentru daunele suferite de maşinile lor din cauza gropilor. Doar anul trecut primăria din Sofia a fost condamnată să plătească despăgubiri pentru 160 de asemenea cazuri. Primăria a fost dată în judecată de mulţi cetăţeni, dar şi de companiile de asigurări auto.

Dacă maşina voastră suferă vreo daună din cauza stării drumului, trebuie să faceţi tot posibilul să adunaţi dovezi pe care apoi să le prezentaţi în instanţa. De asemenea, este bine să le cereţi poliţiştilor să menţioneze acest lucru în procesul verbal, să faceţi fotografii şi dacă puteţi să găsiţi nişte martori, sugerează postul de radio.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata