Bulgaria concesionează o parte din porturile, aeroporturile şi gările sale

Bulgaria va concesiona principalele porturi, aeroporturi şi gări, pentru accelerarea modernizării infrastructurilor sale, a declarat marţi (6 aprilie 2010) ministrul bulgar al Transporturilor, Alexandar Tsvetkov, citat de AFP.

Terminalele de mărfuri pentru principalele două aeroporturi, Sofia şi Plovdiv, precum şi patru aeroporturi, între care şi cel din Plovdiv, vor face obiectul a patru oferte ce vor fi lansate în următoarele luni, a precizat el la o întâlnire cu presa străină. De asemenea, vor fi concesionate anumite părţi din două porturi bulgare la Marea Neagră – Varna şi Burgas – precum şi porturile bulgare de pe Dunăre – Ruse, Silistra, Tutrakan, Nikopol, Vidin şi Lom.

Gările şi căile ferate ale primelor trei oraşe din Bulgaria, Sofia, Plovdiv şi Varna, sunt şi ele avute în vedere, a declarat ministrul. Concesionările sunt destinate proiectelor care nu pot fi finanţate prin fonduri europene. Bulgaria dispune până în 2013 de fonduri europene pentru transporturi, în valoare de două miliarde de euro, care nu sunt aplicabile decât infrastructurilor care se găsesc pe marile artere europene, numite ‘culoare paneuropene’.

Bulgaria este traversată de cinci astfel de culoare. Doar 2,5 la sută din aceste fonduri europene au fost cheltuite, din cauza întârzierilor de acreditare a organismelor de control a fondurilor europene, şi a numărului insuficient de proiecte prezentate. Bulgaria nu dispune decât de 418 km de autostradă pe teritoriul său, de 111.000 km pătraţi, infrastructurile prost amenajate fiind considerate un dezavantaj major al ţării de către investitorii străini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata