Bulgaria, în pericol din cauza problemelor băncilor greceşti

Băncile din Bulgaria, ţara cu cel mai mic deficit bugetar din Uniunea Europeană, riscă să fie afectate de problemele fiscale din Grecia, au avertizat analiştii de la Fitch Ratings and Capital Economics Ltd., transmite Bloomberg.

Aproape o treime din băncile din Bulgaria sunt controlate de bănci din Grecia, precum National Bank of Greece SA şi Alpha Bank SA, ale căror costuri de finanţare ar urma să crească după ce deficitul bugetar de 12,7 procente, înregistrat de Grecia anul trecut, a determinat agenţiile de rating să retrogradeze Grecia la cel mai mic nivel din zona euro.
În plus, măsurile de austeritate adoptate de autorităţile de la Atena au erodat profitabilitatea şi capitalul băncilor, declanşând instabilitatea financiară, care se va răspândi în regiunea Balcanilor, avertizează analiştii.

Fitch consideră că şi România este în pericol, în condiţiile în care 12 procente din băncile locale sunt deţinute de bănci greceşti. Pe lângă cele două state membre ale Uniunii Europene, şi în alte state din Balcani care nu sunt membre ale UE (Macedonia, Serbia şi Albania) băncile greceşti controlează între 15 şi 25 de procente din bănci.
‘Cel mai probabil canal pentru răspândire din Grecia în Europa de Sud-Est este prin subsidiarele băncilor greceşti’, a declarat analistul Fitch Ratings, Mark Young. ‘Orice presiuni la adresa finanţării sau lichidităţii băncilor mamă din Grecia ar putea să-şi facă simţite efectele şi la nivelul subsidiarelor’, a adăugat analistul.

Criza datoriei publice a Greciei a avut un impact negativ şi asupra băncilor greceşti. După retrogradarea ratingului pentru obligaţiunile guvernamentale, Fitch a coborât la data de 23 februarie şi ratingul pentru patru mari bănci din Grecia iar Standard & Poor’s şi Moody’s Investors Service au anunţat că ar putea face şi ele acelaşi lucru în scurt timp.

Ca urmare a retrogradării, băncile mamă ar putea să-şi păstreze fondurile pentru pieţele domestice şi să eşueze în rostogolirea datoriilor subsidiarelor din Balcani, inclusiv United Bulgarian Bank AD, deţinut de the National Bank of Greece, şi Eurobank EFG Bulgaria AD, care sunt finanţate parţial prin depozite, susţin analiştii.
‘Ne aşteptăm ca finanţarea subsidiarelor să fie supusă la presiuni crescute la finele acestui an’, a declarat, la rândul său, economistul Capital Economics, Neil Shearing.

‘Chiar dacă băncile greceşti vor menţine deschise liniile de finanţare pe termen mediu, riscul este că recenta recesiune a obligat băncile occidentale să-şi reducă expunerea spre Europa emergentă’, a adăugat economistul.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a încercat să convingă băncile occidentale să-şi menţină sprijinul oferit subsidiarelor din regiunea Balcanilor şi să evite o criză bancară de amploare.

Însă acest lucru ar putea să fie dificil, în condiţiile în care băncile mamă din Grecia se confruntă cu noi dificultăţi de finanţare, iar Banca Centrală Europeană se pregăteşte să retragă măsurile extraordinare de sprijin, constând în oferirea de lichidităţi, adoptate în mijlocul crizei creditului.

O îngheţare a creditării, în condiţiile în care capitalul extern se retrage, va trage în jos economiile din regiunea Balcanilor, avertizează analiştii. ‘Acest lucru ar putea să devină un factor de constrângere pentru creşterea subsidiarelor, într-un moment în care economiile domestice sunt la începutul relansării’, a apreciat analistul Fitch Ratings, Mark Young.

‘Ar putea acţiona şi ca un factor de constrângere asupra capacităţii unora din aceste economii de a ieşi din recesiune’, a adăugat analistul. Economistul Barclays Capital, Christian Keller, estimează că economia Greciei ar putea să se contracte cu ‘cel puţin’ 4 procente în acest an.
La rândul său, Bulgaria, care trimite 10 la sută din exporturile sale în Grecia, va fi lovită şi ea de o recesiune mai gravă decât Grecia, a apreciat analistul Fitch, Edward Parker. Guvernul de la Sofia mizează în acest an pe o creştere de 0,3 procente, însă Edward Parker mizează pe o contracţie în acest an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata