Bulgaria: Nu putem decât să invidiem România sau Ungaria, care au adoptat legi privind cetăţenia mult mai liberale

Ministrul fără portofoliu pentru cetăţenii bulgari din străinătate din guvernul Bulgariei, Bozidar Dimitrov, a declarat că România şi Ungaria au adoptat legi mult mai liberale în materie de acordare a cetăţeniei, un demers demn de invidiat.

„Nu putem decât să invidiem România sau Ungaria care, folosind experienţa noastră – cel puţin intenţiile noastre – au adoptat legi mult mai liberale iar drept rezultat, România, de exemplu, acordă circa 5.000 de cetăţenii în fiecare lună”, a afirmat Dimitrov.
Ungaria, pe de altă parte, va acorda cetăţenia ungară pentru 2.590.000 de persoane, de la 1 ianuarie 2011. Ţara a decis că orice persoană din Slovacia, România şi Serbia, care are un certificat ce atestă originea sa maghiară, va primi cetăţenie maghiară. Există aproximativ 2.590.000 milioane de maghiari care trăiesc în aceste ţări, a relevat oficialul bulgar.

Întrebat cât de multe cereri de solicitare a cetăţeniei bulgare a aprobat, Dimitrov a firmat că la ultima şedinţă a Consiliului pentru Cetăţenie al Bulgariei, din 30 iulie, au fost aprobate 391 noi cetăţenii, majoritatea celor care au primit cetăţenia bulgară fiind macedoneni – 231. Restul provin din Serbia, R.Moldova, Albania, Israel şi Rusia.
De la începutul anului, Consiliul a aprobat 53 de protocoale şi aproximativ 623 de persoane au devenit cetăţeni bulgari.

Circa 9.000 dintre ei provin din Macedonia şi aproximativ 1.500 din Republica Moldova. Alte persoane sunt din Serbia, Albania, Israel şi Rusia – între 200 şi 300 de persoane pentru fiecare dintre ţări. Puţine persoane provin din America Latină.
Numărul de cetăţeni ai SUA care au aplicat pentru cetăţenia bulgară este în creştere, a mai spus oficialul bulgar. Este vorba, în principal, de persoane căsătorite cu bulgari şi americani care s-au stabilit în Bulgaria. Pare puţin ciudat, a spus Dimitrov, dar aceştia au găsit Bulgaria atractivă nu numai datorită soţiilor lor.

Există, de asemenea, o creştere a numărului de bulgari proveniţi din Germania, fapt care se explică prin aceea că, până de curând, Germania nu recunoaştea dubla cetăţenie şi sute de bulgari care s-au stabilit acolo au renunţat la cetăţenia bulgară, dar acum ei o vor înapoi.
În ceea ce priveşte cererile în curs, instituţiile care sunt responsabile de cetăţenia bulgară, se confruntă cu o moştenire foarte grea de la guvernul anterior, a ţinut să sublinieze Dimitrov, precizând că doar circa 5.500-6.000 de persoane pe an au obţinut cetăţenia bulgară.

„Dacă am reuşi să menţinem ritmul de lucru, în jur de 18.000-20.000 de persoane vor obţine cetăţenia bulgară până la sfârşitul acestui an”, a afirmat Dimitrov. Aceasta înseamnă că activitatea instituţiilor a fost îmbunătăţită major, a apreciat el.
Atunci când a existat voinţă politică, fără a creşte personalul, numărul de cetăţenii din Bulgaria a crescut de trei ori. Instituţiile responsabile de problemă ar trebui să fie lăudate, este de părere Dimitrov.

Este vorba de Agenţia pentru Bulgarii din Străinătate, Ministerul Justiţiei, Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (SANS) şi Ministerul de Interne. La îmbunătăţirea activităţii a contribuit şi arestarea unor ofiţeri corupţi, a mai spus Dimitrov. Noul Act pentru Cetăţenia Bulgară a avut un rol important, de asemenea, în contextul în care amendamentele adoptate au eliminat multe obstacole ce împiedicau acest proces.

În primul rând, a eliminat intermediarii iar în al doilea rând s-a stabilit un termen limită de un an pentru examinarea cererilor noi. Acest lucru a instituit o atmosferă mai bună, crede Dimitrov. Există în jur de 60.000 de aplicaţii, care datează din 2004. În acest an, autorităţile din domeniu au reuşit să se ocupe de cererile depuse în 2004 şi 2005 şi o mare parte a celor depuse în 2006. S-au cifrat la 16.000.

Trebuie abordat şi alt an dificil – 2007, cu 14.000 de cereri în curs. Ulterior vor fi abordaţi anii 2008 şi 2009, în care există aproximativ 5.000-6.000 de cereri pentru fiecare an.
Cea mai dificilă sarcină priveşte următorii câţiva ani – pentru a procesa cererile depuse în perioada 2006-2007. Dimitrov a precizat că s-a reuşit să se scadă considerabil acest număr numai în termen de 10 luni.

Consiliul pentru Cetăţenie al Bulgariei nu a început să lucreze la 27 iulie – împreună cu noul guvern bulgar, ci din septembrie. Numai în 10 luni numărul de cereri în curs s-a redus la jumătate. Oficialul bulgar a apreciat că această creştere de trei ori a numărului de cereri prelucrate este foarte bună.
Solicitat să răspundă ce se va întâmpla cu persoanele care dobândesc paşaport bulgar, Dimitrov a relevat că datele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale arată că aproximativ jumătate dintre aceste persoane se stabilesc în Bulgaria.

Există 4.350 de macedoneni care au obţinut paşaport bulgar şi s-au stabilit în Bulgaria. Numai o mică parte a acestor oameni – nu toţi, după cum susţine propaganda de la Skopje, în opinia lui Dimitrov – obţin cetăţenie bulgară pentru a pleca în Vest. Acest lucru este explicat prin mai mulţi factori, cel major fiind că nu există nici în Occident multe locuri de muncă disponibile.
Aproape toţi moldovenii şi ucrainenii de etnie bulgară au venit să locuiască în Bulgaria. Ei consideră Bulgaria drept o ţară occidentală. De obicei, se stabilesc în oraşele de coastă Varna şi Burgas, care sunt aproape de Ucraina şi Moldova şi obţină locuri de muncă sezoniere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata