Calderon întredeschide uşa legalizării drogurilor în Mexic

Deşi se declară contrar, preşedintele mexican, Felipe Calderon, a deschis posibilitatea unui dialog pe această temă: ‘Dezbaterea suscitată de o reglementare a drogurilor este o dezbatere esenţială, dar care, având în vedere pluralitatea democratică, trebuie analizată în profunzime pentru a stabili convenientele şi inconvenientele, deoarece argumentele unora şi altora sunt fundamentale”, a spus preşedintele, potrivit unui articol publicat miercuri de ziarul El Pais.

Calderon a făcut aceste declaraţii după ce o reputată asociaţie civilă ‘Mexicul Unit împotriva Delincvenţei’ a propus luni opţiunea legalizării drogurilor ca metodă alternativă pentru a frâna crimele legate de traficul de droguri. Săptămâna aceasta au fost publicate şi datele oficiale care arată că, de la venirea la putere a lui Calderon în 2006 şi de la punerea în aplicare a unei politici de război total împotriva traficului de droguri, s-au înregistrat peste 28.000 de morţi legate de crima organizată.

Şeful statului s-a referit la argumentele invocate de cei contrari legalizării drogurilor care susţin că ar duce la o creştere a consumului de stupefiante, mai ales în rândul tinerilor. ‘Sunt mulţi cei care susţin că legalizarea ar implica un uriaş consum între diferite categorii de vârstă ale cetăţenilor’, a recunoscut preşedintele.
Trebuie studiat şi efectul economic al scăderii preţurilor, în parte datorită disponibilităţii produsului şi a faptului că va fi acceptat de societate, ceea ce din punct de vedere cultural are o incidenţă importantă.

‘Este o problemă care trebuie analizată în profunzime’, a declarat preşedintele Calderon, într-un interviu acordat ziarului El Universal. El este însă de părere că această măsură va duce la o scădere semnificativă a criminalităţii organizate în ţară. Noua poziţie ‘a dialogului’ invocată de preşedinte coincide cu victima cu numărul 28.000 în patru ani de luptă împotriva ‘narcotraficanţilor’.

Această nouă poziţie a şefului statului, refractar până acum la abordarea acestei teme, are fără îndoială legătură cu bilanţul greu al victimelor legate de crima organizată şi publicat săptămâna aceasta. Rezultatele pe care le-a dat până acum acest ‘război total’ împotriva traficanţilor sunt foarte discutate.

Poziţia preşedintelui mexican a slăbit în urma îndoielilor suscitate de principala acţiune a guvernului său care s-a lansat într-o adevărată cruciadă. Calderon s-a văzut obligat să demareze o reformă a guvernului său după ultimele alegeri regionale (care au inclus asasinarea unor candidaţi) în care s-a văzut forţat să încheie o alianţă ‘contra naturii’ cu stânga, pentru a frâna ascensiunea PRI.
Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI) din Mexic, care a exercitat guvernarea timp de 71 de ani – din 1929 (anul independenţei ţării) şi până în 2000 – a fost câştigătorul de anul trecut al alegerilor legislative şi care şi-a adjudecat, de asemenea, patru din cele şase state care au organizat alegeri locale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata