Calota de gheaţă a lacurilor din Alaska a scăzut cu 22% în 20 de ani

Volumul calotei de gheaţă a lacurilor din partea de nord a Alaskăi a scăzut cu circa 22% între anii 1991 şi 2011, drept consecinţă a schimbărilor climatice, a avertizat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA) citată de agenţia EFE.

În acest interval de timp, grosimea calotei de gheaţă a scăzut cu 21 până la 38 de centimetri, cea mai semnificativă reducere fiind înregistrată în ultimii şase ani. Autoarea principală a studiului, realizat pe baza imaginilor captate de radarele ESA şi publicat de revista The Cryosphere, Cristina Surdu, s-a arătat uimită de această reducere atât de dramatică a volumului calotei de gheaţă din Alaska în numai 20 de ani.

Temperaturile mai ridicate din zona Arctică în lunile de iarnă au determinat o scăderea cantităţii de apă care a îngheţat. Aceste modificări afectează permanent evoluţia calotei de gheaţă, cât şi disponibilitatea resurselor de apă pentru consumul populaţiei şi al economiei locale în lunile de iarnă. De asemenea, sunt afectate proprietăţile fizice, termale şi chimice ale apei, fapt ce are implicaţii şi asupra ecosistemului din Alaska ce depinde de aceste lacuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata