Campania de scriere de scrisori în vederea reducerii sancțiunilor rusești

35

Unii miliardari ruși sancționați folosesc o nouă armă în eforturile lor de a ridica sancțiunile occidentale: caracterul de referință.

Omul de afaceri rus și rezident la Londra, Mikhail Fridman, a strâns cel puțin o duzină de scrisori de la unii dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin, apărându-i reputația și descriindu-l ca un om îndepărtat de Kremlin și defăimat pe nedrept.

Scrisorile private văzute de FT includ mai multe de la membri de top ai opoziției ruse, unul chiar scriind în apărarea lui Fridman direct din închisoare.

Fridman și partenerul său de afaceri Petr Aven au urmat o serie de strategii diferite în încercarea de a ridica sancțiunile. Joi, FT a raportat că urmează să-și vândă participațiile la Alfa-Bank, banca pe care a fondat-o și a transformat-o în cel mai mare creditor privat din Rusia. Fridman i-a promis, de asemenea, președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, sprijin în schimbul unei vorbe bune cu Occidentul cu privire la sancțiuni – dar fără rezultat.

Până acum, nu a existat niciun indiciu public că Londra sau Bruxelles-ul ar ridica restricțiile – în ciuda încercărilor unor figuri cheie din mișcarea de opoziție a Rusiei de a le convinge.

Unele dintre scrisorile pe care le-au scris, apărându-i pe fondatorii Alfa de acuzațiile de apropiere de Kremlin, au fost făcute publice săptămâna trecută. Unele sunt declarații ale martorilor de caracter, în timp ce altele sunt scrisori adresate liderilor UE, iar unii solicită direct reexaminarea sancțiunilor.

Politicianul de opoziție Ilya Yashin, care a fost închis vara trecută la Moscova din cauza discursului său împotriva războiului, a scris o scrisoare despre Fridman cu câteva momente înainte de arestarea sa, potrivit două surse. Al doilea, trimis luna trecută președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost o notă scrisă de mână pe care a scris-o din închisoare.

Fridman „a interacționat cu statul, dar cu toate acestea nu și-a compromis niciodată reputația participând la proiectele politice ale actualului guvern rus”, a scris Yashin. Avocatul său a spus FT că nu i-ar putea pune întrebări despre scrisorile până la următoarea lor întâlnire în persoană.

Doi lideri ai Fundației Anticorupție, o organizație înființată de disidentul încarcerat Alexei Navalny, au scris și ei scrisori în sprijinul oligarhilor.

Gruparea este cunoscută pentru investigațiile asupra corupției de către oligarhi și politicieni și este cea mai puternică voce care cere mai multe sancțiuni individuale asupra elitei ruse.

Așa că a fost o surpriză pentru mulți să afle că Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalny, i-a scris o scrisoare în octombrie anul trecut lui Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, cerând înlăturarea sancțiunilor împotriva unor oligarhi.

Joi, Volkov s-a retras din rolul său de președinte al fundației după un tumult. Volkov a susținut că nimeni de la fundație nu știa că scrisese scrisoarea pe antet Navalny.

Dar Vladimir Așurkov, fost director executiv senior al Alfa și director executiv de multă vreme al fundației, a semnat și el o scrisoare în aprilie anul trecut, văzută de FT, la comanda lui Fridman. El a refuzat să comenteze FT.

Câteva alte figuri de frunte ale opoziției, inclusiv șeful Memorial, un grup important pentru drepturile omului din Rusia, a închis cu puțin timp înainte de începerea războiului.

Dincolo de furoare, scrisorile ridică o întrebare cheie despre sancțiunile occidentale, la un an de când au fost impuse pentru prima dată: care este finalul jocului?

Scopul, a argumentat Volkov în scrisoarea sa către UE la acea vreme, nu ar trebui să fie „să pedepsească pur și simplu anumiți oameni”. În schimb, sancțiunile ar trebui să servească în cele din urmă unui scop politic: să creeze presiuni asupra Kremlinului, provocând fracturi destabilizatoare în elita rusă.

Pentru aceasta, a argumentat el, trebuie să existe o strategie de ieșire. Având posibilitatea de a alege, mulți oligarhi, a susținut el, ar alege vestul.

Ideea a mai fost exprimată, dar a avut un impact redus asupra factorilor de decizie în domeniul sancțiunilor din Londra și nu numai. Unul i-a explicat FT, cu luni în urmă, că inducerea schimbării comportamentului pur și simplu nu era ideea.

Demisionând joi, Volkov a scris: „Această scrisoare a fost o mare greșeală politică”.

Puțini ruși sancționați au reușit să ridice măsurile, dar această lună este esențială, deoarece statele membre urmează să prelungească sancțiunile până pe 15 martie.

Laureatul premiului Nobel Dmitri Muratov, editorul ziarului independent Novaya Gazeta, a scris o scrisoare liderilor UE în care a enumerat prietenia anterioară a lui Fridman cu liderul opoziției asasinat Boris Nemțov, investițiile sale în afacerile ucrainene și sponsorizarea lui pentru cauze caritabile în Ucraina, cum ar fi construirea un centru memorial al Holocaustului la Babi Yar.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online