Capitala germană are de acum site-uri internet care se termină în .berlin

Primele site-uri internet care se termină în .berlin sunt active începând de marţi, capitala germană devenind astfel prima metropolă care are efectiv o extensie a numelui său, relatează AFP.

‘Începând de astăzi, berlinezii şi Berlinul au domeniul lor internet’, a anunţat firma Dotberlin, care se ocupă de noua extensie. Pentru a fi mai originale decât tradiţionalele .de, .com sau .org, firmele şi organizaţiile cu sediul la Berlin sau locuitorii oraşului pot cere, în schimbul a 50 euro pe an, să utilizeze o adresă terminată în .berlin, regula fiind ‘primul venit, primul servit’.

‘Numele de domeniu .berlin permite ca Berlinul să fie mai bine pus în valoare ca mediu de viaţă şi sediu al unei activităţi antreprenoriale’, a spus primarul oraşului, Klaus Wowereit.

Începând din 14 februarie, firmele au avut deja posibilitatea să se înregistreze cu prioritate, în cadrul fazei numite ‘Sunrine’, impuse de Icann, autoritatea de reglementare mondială în internet, ce are rolul de a valida numele domeniilor de internet. Le-au fost activate numele şi au început înregistrările generale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Dotberlin, instituţii berlineze ca hotelul Adlon, marile magazine Lafayette şi spitalul universitar Charité au decis să adopte această extensie, alături de grupuri ca Yahoo şi Porsche.

Și primăria Parisului a anunţat în luna februarie cele 98 de viitoare site-uri cu extensia .paris, operaţionale din luna mai. Deschiderea generală va avea loc doar spre sfârşitul anului. Alte câteva zeci de metropole vor avea propria lor extensie internet, printre ele numărându-se New York (.nyc), Londra (.london) sau Roma (.roma). Viena are deja de la începutul lui martie cel puţin un site ce funcţionează cu extensia .wien, însă capitala austriacă va deschide înregistrările generale în luna iulie.

În cadrul lărgirii catalogului de ‘domenii de prim nivel’ sau TLD (Top Level Domains), lansat de Icann în 2011, şi alte extensii legate de o zonă geografică vor fi posibile în Germania, cum ar fi .hamburg, .koeln şi . ruhr (de la numele regiunii industriale din vestul ţării), care au obţinut licenţe, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata