Castelele din Franţa, afectate de criză


Criza îi afectează şi pe proprietarii a peste 5.000 de castele şi hanuri, deoarece subvenţiile la care au dreptul se reduc simţitor, potrivit unui studiu efectuat de asociaţia ‘Reşedinţe istorice’, care se ocupă de acest patrimoniu particular extrem de numeros.

Din cele 6.450 de castele şi hanuri înscrise oficial, 5.550 aparţin particularilor, celelalte 900 figurând în sectorul public, scrie ziarul Le Figaro. De câţiva ani, din cauza scăderii subvenţiilor de stat, de la 30 de milioane de euro, în 2000, la aproximativ 25 de milioane anul trecut, colectivităţile locale nu se mai interesează de acest sector. În cursul acestui an, un număr de 34 de departamente şi-a suprimat ajutorul către proprietarul privat.

Această tendinţă îngrijorătoare se observă de mai mulţi ani. În perioada 2003-2007, creditele au scăzut cu 33%, de la 10 milioane la 6,7 milioane de euro, iar în 2008, erau 28 de consilii generale care au tăiat aceste subvenţii.
Situaţia ar putea continua să se degradeze. În actualul context economic de criză, dat fiind creşterea prestaţiilor sociale şi transferul competenţelor între stat şi colectivităţi, departamentele se confruntă în prezent cu mari dificultăţi bugetare.

Pentru că banii lipsesc, ele se concentrează asupra activităţilor obligatorii, în special cele cu caracter social. Mari reduceri au fost deja anunţate în sectoare precum cel al asociaţiilor şi cultural. Un număr de 14 din cele 21 de regiuni nu vor mai acorda deloc subvenţii în cursul acestui an. Deşi curba creditelor a afişat până acum o creştere constantă (1,6 milioane de euro în 2003 faţă de aproximativ 3 milioane de euro în 2008), ea ar putea acum să înregistreze o cădere.

Directorul asociaţiei ‘Reşedinţe istorice’, Jean de Lambertye, solicită o compensaţie din partea statului, de 10 de milioane de euro. El cere, de asemenea, ca rata de intervenţie a statului care este de aproximativ 20% pentru monumentele istorice clasificate şi de 10% pentru monumentele înscrise să crească la 50% respectiv 30%. O cerere greu de acceptat în această perioadă de criză.

Preşedintele asociaţiei ştie foarte bine că nu aceasta este prioritatea, dar aminteşte că miza nu este să-i ajuţi pe oameni să stea într-un castel, ci să protejezi un patrimoniu. ‘Înainte de toate, suntem întreprinzători. Un castel ajută şi pe ceilalţi din jur, mai ales în zonele izolate de la ţară’, afirmă acesta referindu-se şi la un document care priveşte răspunderea statului şi a proprietarilor de castele. Astfel, ordonanţa din 9 septembrie 2005 prevede ‘răspunderea acestora pentru conservarea monumentului istoric’.

O misiune pe cât de frumoasă pe atât de costisitoare, care trebuie realizată sub controlul arhitecţilor ce se ocupă de patrimoniul istoric din Franţa. Ea trebuie să beneficieze de un sprijin financiar. ‘Nu înseamnă că trebuie sprijinite toate castelele în fiecare an, ci numai cele care sunt mai fragile’, adaugă preşedintele asociaţiei.
Ar fi vorba de 600 de proprietăţi mai emblematice, care fără această subvenţie ar fi grav afectate, în sensul că ar cădea în ruină, deoarece s-au întrerupt toate lucrările de restaurare, sau ar ajunge în mâna unor proprietari străini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata