Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord privind plafonul de îndatorare?

20

Dacă guvernul american nu-și poate plăti toate facturile din cauza unui impas în privința plafonului de îndatorare, costurile de împrumut ale gospodăriilor ar putea să crească vertiginos, piața muncii ar putea pierde milioane de locuri de muncă, iar evaluările bursiere s-ar putea contracta, potrivit previziunilor.

Consecințele unui default prelungit ar putea fi sumbre, potrivit Moody’s Analytics. Consecințele preconizate ale unui default de scurtă durată sunt mai puțin severe, dar totuși suficiente pentru a împinge o economie “deja fragilă” într-o recesiune ușoară, potrivit Moody’s.

Miercuri, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că este “aproape sigur” că Trezoreria va rămâne fără resurse la începutul lunii iunie. De asemenea, ea a spus că va oferi o nouă actualizare privind termenul limită al datoriei “destul de curând”.

Pentru toate incertitudinile, experții financiari spun că există modalități prin care persoanele fizice se pot pregăti. Începeți prin a vă asigura că depozitele dvs. sunt în conturi susținute de Federal Deposit Insurance Corp. și gândiți-vă bine la achizițiile sensibile la rată, cum ar fi o mașină sau o casă.

Este important ca oamenii să aibă un plan în cazul în care există o incapacitate de plată, a declarat Rob Williams, director general al planificării financiare, venitului de pensionare și gestionării averii la Centrul Schwab pentru cercetare financiară, o divizie a Charles Schwab Corp.
SCHW,
-1.34%.

“Miercuri, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că este “aproape sigur” că Trezoreria va rămâne fără resurse la începutul lunii iunie.”

“A avea un plan financiar care să aibă în vedere atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, este cea mai bună modalitate de a ne pregăti pentru plafonul datoriei sau pentru orice altă criză”, a spus el.

Există încă o așteptare larg răspândită că Congresul va ajunge la un acord politic care să ridice limita de împrumut a guvernului federal de 31 trilioane de dolari. Președintele Joe Biden și președintele Camerei, Kevin McCarthy, s-au întâlnit din nou luni și sunt planificate mai multe discuții.

McCarthy a declarat miercuri că “crede cu tărie” că părțile vor ajunge la un acord care să evite incapacitatea de plată.

Fereastra de timp în care se poate acționa este din ce în ce mai mică.

Este “foarte probabil” ca guvernul să ajungă în punctul în care să nu-și poată plăti toate facturile și obligațiile legate de datorie la începutul lunii iunie – posibil chiar de la 1 iunie, a declarat Yellen în această săptămână.

Între timp, noile cifre ale Rezervei Federale oferă o reamintire a faptului că finanțele personale ale americanilor în ultimul an au fost sub presiune, chiar dacă ratele inflației se retrag încet.

Mai mult de o treime dintre persoanele din SUA (35%) au declarat că au fost mai rău în 2022 decât în 2021, potrivit analizei anuale a Fed privind bunăstarea economică, publicată luni.

Acesta este cel mai mare procent de oameni care au spus că au fost mai rău de când cercetătorii băncii centrale au început să pună această întrebare în urmă cu aproape un deceniu.

“Dacă a existat vreodată un moment pentru un fond pentru zile negre, acesta este. Dar nu va fi capabil să ajute mulți consumatori”, a declarat Rachel Gittleman, manager de informare în domeniul serviciilor financiare pentru Consumer Federation of America.

De exemplu, plățile de securitate socială și plățile către veterani ar putea fi întârziate în cazul unui default, a spus ea. “Vor fi o mulțime de consumatori care se vor afla într-o situație financiară imposibilă”, a spus Gittleman.

Dacă guvernul nu ridică plafonul datoriei, costurile de împrumut ale gospodăriilor ar putea crește, piața forței de muncă ar putea pierde milioane de locuri de muncă, iar evaluările bursiere s-ar putea contracta, potrivit previziunilor.

 

FDIC garantează depozite de până la 250.000 de dolari în conturi, inclusiv conturi curente, de economii și certificate de depozit. Acest lucru nu se va schimba în cazul unei eventuale neplăți, a declarat un purtător de cuvânt al FDIC pentru MarketWatch.

Acoperirea de asigurare a depozitelor a intrat în centrul atenției la începutul primăverii când Silicon Valley Bank și Signature Bank au dat faliment, punând alte bănci regionale sub presiune, deoarece mulți clienți și-au mutat banii în bănci mai mari.

În cazul în care condițiile economice se deteriorează după un default, a spus Gittleman, oamenii vor dori să fie asigurați că banii lor sunt în siguranță. Dacă nu ați luat niciunul dintre falimentele recente ale băncilor ca un semn pentru a pune bani într-un cont asigurat de FDIC, “acesta ar fi momentul”, a spus ea.

Începeți rapid să reduceți costurile

În primele zile ale pandemiei, când s-au pierdut milioane de locuri de muncă, mulți oameni au fost nevoiți să reducă rapid sau să amâne cheltuielile obișnuite.

Dacă o incapacitate de plată îi pune pe oameni într-o menghină economică, Gittleman a spus că ar putea fi necesar să fie pregătiți să oprească plățile recurente neesențiale și să discute cu creditorii și companiile de carduri de credit. “Este vorba de a gândi holistic despre toate așteptările financiare și unde este posibil să obțineți fie o toleranță, fie o anumită clemență și să cereți ajutor”, a spus ea.

Datoria de carduri de credit a ajuns la 986 de miliarde de dolari în primul trimestru, potrivit Băncii Rezervei Federale din New York, iar întârzierile la plata cardurilor de credit și a împrumuturilor auto au continuat să crească după minimele pandemice.

Achiziții sensibile la rate

După mai mult de un an de creștere a ratelor dobânzilor, este deja o perioadă dificilă pentru a finanța o achiziție majoră. Marți, rata ipotecară fixă pe 30 de ani a urcat peste 7% pentru a treia oară în acest an.

Orice incapacitate de plată care durează cel puțin o lună ar împinge ipoteca pe 30 de ani până la 8,4% în septembrie și ar elimina sute de mii de cumpărători, potrivit Zillow
Z,
-0.83%.

Dar acesta nu este un motiv pentru a grăbi cumpărarea unei case, a declarat Daniel Milan, fondator și managing partner al Cornerstone Financial Services.

“Orice incapacitate de plată care ar dura cel puțin o lună ar împinge ipoteca pe 30 de ani până la 8,4% în septembrie și ar elimina sute de mii de cumpărători, potrivit Zillow.”

Rezerva Federală nu stabilește ratele ipotecare, dar politicile sale influențează direcția acestora. Marile întrebări sunt: când va înceta banca centrală să mai crească rata de referință și când va începe să o reducă.

“Șansele unei reduceri a ratei depășesc teama sau graba de a cumpăra o casă acum din cauza crizei legate de plafonul datoriei”, a declarat Milan.

Dar Williams de la Schwab Center a remarcat că încercarea de a cronometra o decizie financiară majoră în jurul evenimentelor politice și de piață este o sarcină dificilă.

Deciziile financiare sunt un amestec de matematică și emoții, chiar dacă mulți oameni au tendința de a se concentra mai mult pe matematică, a spus el. De aceea, este important să vă dați seama de un plan financiar. Adesea, cel mai bun curs este să vă respectați planul și să spuneți: “Nu voi face schimbări majore în fața veștilor de pe piață”, a spus Williams.

Protecția portofoliului

Media industrială Dow Jones
DJIA,
-0.77%,
S&P 500
SPX,
-0.73%
și Nasdaq Composite
COMP,
-0.61%
au închis puternic mai jos în tranzacțiile volatile de marți și au deschis în scădere și au rămas mai jos în tranzacțiile de miercuri.

Marți a marcat a treia pierdere consecutivă a Dow Jones în ziua de tranzacționare. Până miercuri după-amiază, indicele a pierdut peste 200 de puncte.

Randamentele datoriei pe termen scurt a Trezoreriei
TMUBMUSD01M,
5.711%
cu scadența la începutul lunii iunie se îndreaptă spre 6%, pe fondul incertitudinii continue cu privire la faptul că o rezoluție privind plafonul de îndatorare poate fi găsită suficient de repede pentru a evita o incapacitate de plată a guvernului. Prețurile obligațiunilor și randamentele se mișcă în direcții opuse, reflectând un apetit mai scăzut al investitorilor pentru datorii.

Nu există o regulă unică pentru pregătirea unui portofoliu de investiții pentru un default al datoriilor, au declarat consilierii financiari. Dar investitorii pensionari mai în vârstă se află într-o situație mai delicată – în special în ceea ce privește perspectiva întârzierii cecurilor de securitate socială – în comparație cu investitorii mai tineri, care au mai mult timp la dispoziție pentru a-și reveni în urma unor evenimente negative.

“‘Continuăm să îndemnăm clienții să se asigure că știm despre orice nevoi de numerar pe termen scurt, astfel încât aceste fonduri să nu fie în pericol.””

– Lisa A.K. Kirchenbauer, fondator și președinte al Omega Wealth Management

Investițiile în numerar s-au dovedit atractive în vremuri dificile. Dar riscul de neplată a datoriilor ar putea face ca o alocare mai mare de numerar să fie și mai importantă pentru investitorii mai în vârstă, au declarat consilierii financiari.

“Continuăm să îndemnăm clienții să se asigure că știm despre orice nevoi de numerar pe termen scurt, astfel încât aceste fonduri să nu fie în pericol”, a declarat Lisa A.K. Kirchenbauer, fondator și președinte al Omega Wealth Management.

Kirchenbauer a spus că a început să audă de la clienți despre preocupările legate de plafonul datoriei. “Mă asigur că cele mai mari (distribuții minime obligatorii) sunt în numerar pentru 2023 acum, înainte ca ceva rău să se întâmple pe piețe”.

Distribuțiile minime obligatorii sunt sumele minime anuale care trebuie să fie scoase din conturile de pensii calificate odată ce proprietarul atinge o anumită vârstă, în prezent 73.

Pregătirea pentru orice default este un exercițiu mental la fel de mult ca și alocarea activelor, a declarat Amy Hubble, consilier principal de investiții la Radix Financial. Dacă nu a existat nicio schimbare în circumstanțele personale ale unei persoane, cum ar fi statutul de muncă, nevoile de venit sau calendarul de pensionare, ar trebui să evite să fie distrasă de problemele pe termen scurt, a spus ea.

“Există doar o mână mică de lucruri pe care le putem controla de fapt atunci când investim”, a adăugat Hubble. “Deci, sfatul meu este întotdeauna să ne concentrăm pe asta: menținerea costurilor scăzute, menținerea diversificării, gestionarea momentului de recunoaștere fiscală și evitarea acțiunilor stupide bazate pe emoții”.

 

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online