Ce subiecte au discutat secretarul de stat american Antony Blinken şi premierul Benjamin Netanyahu

430
În contextul planului de revizuire a sistemului judiciar din Israel, secretarul de stat american Antony Blinken i-a reamintit premierului Benjamin Netanyahu că legăturile dintre SUA și Israel au fost întotdeauna înrădăcinate în valori comune, inclusiv protejarea drepturilor minorităților și a justiției, care este egală pentru toți.

Astfel, în ziua de luni 30 ianuarie 2023, secretarul de stat american Antony Blinken i-a adresat lui Benjamin Netanyahu un apel diplomatic, dar ferm și extrem de detaliat, pentru a menține democrația vibrantă a Israelului și pentru a reconsidera termenii radicali ai revizuirii judiciare care o pregătește.

Antony Blinken, despre pachetul de revizuire a justiției

Concret, secretarul de stat american nu a trecut cu vederea pachetul de revizuire, care ar da o putere aproape nelimitată în Israel majorității politice și ar împiedica în mare măsură Înalta Curte să servească drept o frână independentă și capabilă să împiedice abuzurile guvernului. El a precizat că esența democratică a Israelului este esențială pentru relația bilaterală dintre cele două țări, potrivit Times of Israel.

În contextul socio-judiciar, Blinken a menționat deja importanța democrației israeliene mai devreme în scurtul său discurs, când a subliniat convingerea SUA că îndepărtarea de „viziunea a două state” pentru israelieni și palestinieni este „în detrimentul securității pe termen lung a Israelului și a identității sale pe termen lung ca stat evreu și democratic”.

De asemenea, Blinken a subliniat că nu doar „interesele comune”, ci și „valorile comune” se află în centrul legăturilor dintre SUA și Israel, și că acestea așa fost întotdeauna. Ulterior, secretarul american a lansat o listă rapidă a acestor valori esențiale, împărtășite de mult timp.

Astfel, „Aceasta include sprijinul nostru pentru principiile și instituțiile democratice fundamentale, inclusiv respectarea drepturilor omului, administrarea egală a justiției pentru toți, drepturile egale ale grupurilor minoritare, statul de drept, presa liberă, o societate civilă robustă”, a punctat Antony Blinken.

Apoi, Blinken a observat, într-o referire clară la demonstrațiile și semnalele de alarmă care au întâmpinat propunerile de revizuire că „vitalitatea societății civile din Israel a fost pe deplin afișată în ultima vreme”.

Secretarul de stat american a venit cu un apel clar

Mai mult, după ce a arătat foarte clar că respectarea de către Israel a principiilor democratice este crucială pentru relația bilaterală, Blinken a trecut la o serie de sfaturi.

În precizările sale, „Angajamentul oamenilor din ambele noastre țări de a-și face auzite vocile, de a-și apăra drepturile, este unul dintre punctele forte unice ale democrațiilor noastre. Un alt aspect este recunoașterea faptului că obținerea unui consens pentru noile propuneri este cea mai eficientă modalitate de a ne asigura că acestea sunt îmbrățișate și că rezistă”, a spus el.

Politic, acest lucru a însemnat un apel clar către premierul israelian Benjamin Netanyahu să nu încerce să treacă fulgerător pachetul de revizuire prin parlament în câteva săptămâni, ignorând și trecând peste opoziția partidelor care nu fac parte din coaliție, a unei mari părți a publicului, a economiștilor, bancherilor, academicienilor, artiștilor etc., așa cum coaliția a lăsat să se înțeleagă că intenționează să facă.

În schimb, secretarul de stat l-a încurajat pe prim-ministrul israelian să se angajeze în discuții atente și răbdătoare care sunt în mod evident necesare pentru a ajusta echilibrul delicat al puterii între ramura executivă și cea judiciară a guvernării.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online